喺朋友屋企打牌睇波,大家都唔願出街食,寧願買外賣好過🤣。各自打開手機App揀想食嘅嘢,非常方便。我哋見到有間叫「架勢廚房」嘅餐廳,乜都有得食,夾埋一齊嗌夠指定金額,可享折扣優惠。我去到拎外賣先發現原來佢係近嚟新興嘅雲端廚房,同一個地方煮出環球美食🌍👨🏻‍🍳,包括川式、韓式、日式、台式、港式同星洲等,選擇繁多。食物定價正常,正價$5X-$6X一份,份量幾多,而且外賣包裝亦都企理,準時出餐。阿林炒飯配豬肉串($78/套餐),呢個類似印尼炒飯,非常惹味。雖然炒飯好深色🍛,但唔會太重口味,佢加咗好多配料一齊炒,例如三色燈籠椒、洋蔥同雞肉等,另外仲有一隻煎蛋🍳。炒飯本身亦配有兩串串燒,飯餸嘅份量同樣十足。麻辣口水海南雞飯($78/套餐),口水雞屬於星馬菜式,所以嗌套餐送小食。🐔雞件基本上去咗骨,肉質幾滑,而且無乜雪味;而我就最鍾意佢個口水汁🌶,麻得過癮,少少辣,送白飯啱晒。底部仲墊咗啲蔬菜索味,正啊。上面兩個餐跟配小食,我哋要咗馬來沙嗲雞串🍗同埋沙嗲雞翼,兩樣都高質。串燒啲肉並無燒到過晒火,因此無乾晒硬晒,而且清楚分到係豬定雞。台味晚市2人套餐A($118),套餐包兩個台式便當🍱連汽水,平過單點
阿林炒飯配豬肉串
麻辣口水海南雞飯
馬來沙嗲雞串
沙嗲雞翼
鐵路滷排骨便當
蒜辣雞排便當
台味晚市2人套餐A($118),套餐包兩個台式便當🍱連汽水,平過單點少少。我哋嗌咗鐵路滷排骨便當蒜辣雞排便當,兩款嘅分別在於個餸。兩樣肉嘅份量好足,一排有成七八件,外層附薄薄炸粉,微微脆,亦無被倒汗水整濕👍。雞扒肉質細滑,調味有啲似避風塘;而豬扒具口感,但一啲都唔嚡。白飯染上豉油色,不過鹹度得宜。
便當唔止得肉同飯,佢仲有滷水溏心蛋🥚、麻油椰菜、青瓜以及鹹酸菜,呢個飯盒超豐富呢!溏心蛋流心效果一流,只不過鹹咗少少。椰菜脆卜卜,配麻油食簡簡單單已不錯。
總括嚟講,估唔到外賣店嘅食物出品幾有質素🥡,無論台式定星洲嘢都似模似樣,好食過唔少餐廳。遲啲有機會都想再幫襯!
15 分鐘 (外賣自取)
阿林炒飯配豬肉串
麻辣口水海南雞飯