呢日約咗個朋友喺MOKO食晏,佢帶咗我去想試多時嘅「The Pantry & Chips Republic」。喺商場同層遠處已經見到好大個廣告指示,因此餐廳唔難搵✌🏻。入到去先發現餐廳面積原來唔係想像中咁大,因為個商場超級大,所以有少少反差感哈哈。環境好舒服,座位闊落,之但係真係好滿座(估唔到平日Lunch Time都咁誇張!),Full House時有啲嘈🙉,哈哈。我知餐廳出名食班戟,不過原來都有賣好多鹹食,仲有Lunch Menu添。價錢大約百中等一位,就咁睇唔算平,但食完我可以肯定講佢值呢個價😜,加上喺大商場嘛,舖租實貴...。Daily Soup是日餐湯及Salad沙律,我哋各要咗一份,餐湯係南瓜湯🎃,幾Creamy唔錯。🥗沙律近似凱撒沙律,冇落醋汁啱晒我口味,而且我鍾意佢加咗蘋果粒同麵包糠脆脆。Spicy Sunshine Burger & Chips($125),我冇諗過呢度嘅出品仲好食過漢堡包店😍,認真的呢。漢堡包無論造型定食材用料都好高質,齋睇塊燶邊嘅菠蘿已經好吸引。漢堡包高度啱啱好,撳扁少少可以一次過食晒咁多層🍔,麵包算幾鬆軟。漢堡包餡料包括🐮安格斯牛肉漢堡扒、🍍菠蘿
Daily Soup是日餐湯Salad沙律,我哋各要咗一份,餐湯係南瓜湯🎃,幾Creamy唔錯。🥗沙律近似凱撒沙律,冇落醋汁啱晒我口味,而且我鍾意佢加咗蘋果粒同麵包糠脆脆。
Spicy Sunshine Burger
漢堡包餡料包括🐮安格斯牛肉漢堡扒、🍍菠蘿、🇲🇽墨西哥辣椒、🧀車打芝士、🍅蕃茄同生菜。漢堡包最特別在於個醬汁,因為辣辣哋好惹味,加埋菠蘿就變得有啲夏威夷風情。啡綠色嘅辣椒好辣🌶️,自行判斷挑唔挑走去⚠️。牛肉漢堡扒亦好好食😋,牛味濃郁,而且相當Juicy。
Spicy Sunshine Burger & Chips
搭配嘅炸薯條🍟亦都唔錯,首要係熱辣辣新鮮炸起,所以齋點茄汁已經食到舔舔脷。
Seafood Linguine
Seafood Linguine($138),🍝龍蝦汁海鮮扁意粉賣相吸引,因為面頭就已經有好多唔同款式嘅海鮮,以及大量車厘茄。
Seafood Linguine
餐廳出手唔吝嗇,海鮮有🦐蝦肉、🦑魷魚、青口同帶子仔等,最重要係每樣海鮮都好新鮮,唔係雪藏貨雪到冇晒味道,咁先至唔會做壞招牌㗎嘛!
Seafood Linguine
龍蝦汁扁意粉本身都好好味,扁意粉口感冇得輸,非常彈牙做到Al Dente嘅效果👍。龍蝦汁雖然冇龍蝦湯咁濃郁,不過用來做意粉掛汁都已經好足夠。
Tiramisu Pancake
Tiramisu Pancake($112),正如上文開端所講,The Pantry最出名就係食班戟🥞,一場嚟到唔係唔食啊?更何況甜品係放第二個胃㗎嘛😗。班戟口味有幾款揀,例如原味、焦糖燉蛋、綠茶同芒果等,不過佢有提拉米蘇口味嘅話,基本上我都唔需要心大心細,一定食佢。班戟製作需時,所以差唔多食完主菜就可以叫餐廳準備。
Tiramisu Pancake
甜品擺盤超靚💕,用朱古力醬畫碟,加埋士多啤梨同藍莓點綴,尤如藝術品一樣。兩塊Ricotta厚班戟疊埋一齊,上面淋上提拉米蘇醬,再落埋燕麥松子仁就完成。旁邊係咖啡糖漿☕️,食客可以自行決定落幾多,個人認為糖漿唔太甜兼且同班戟好夾,落多啲都無拘。厚班戟口感超超超鬆化,好綿好Fluffy,但絕對唔係蛋白未熟濕笠笠嘅感覺,食完都唔會飽滯住。作為提拉米蘇專員嘅我,覺得佢嘅Tiramisu醬亦好出色,有軟芝士嘅元素。
Milkshake
Vanilla MilkshakeChocolate Milkshake🥛(原價$49, 跟餐+$25),餐廳亦都出名飲奶昔,跟午餐可以以優惠價加配,不過就只係得三款口味揀。比較特別嘅朱古力香蕉花生醬、焦糖脆脆、百利咖啡忌廉甜酒等冇得嗌,就算補錢都唔得,一定要比原價。諗落有點可惜,但基於錢嘅份上就算啦,無理由唔嗌平啲。奶昔甜甜的好飲,不過留意番飲完會幾飽下🤰。
我今餐食嘅所有食物質素都非常好,除此以外,我亦好滿意整體嘅用餐體驗。一開始入座嘅時候見咁多人,我有啲驚出餐會好慢,始終都趕時間。不過事實上餐廳嘅上菜速度控制得好好,落完單冇耐沙律同湯就好快送上;當食完前菜不久,主菜亦會出現。店員們服務專業,主動提供小碟方便我哋Share食,而且亦對餐牌熟悉。可能有人會覺得上述係基本嘢,但佢能夠喺繁忙嘅午市期間做到確係抵讚💯。
題外話,餐廳門口有個位置專做外賣訂單🥡。
總括嚟講,餐廳有好嘅聲譽絕對唔係浪得虛名⭐️,皆因佢各方面都做得好好,冇乜可挑剔嘅地方。當然佢定價真係唔平,但幫襯完我又覺得佢標呢個價都好合理呢!我一定會再幫襯,希望佢可以喺其他地方開分店啦😉。最後,詳細餐牌已上載以供大家參考🙏🏻。
2020-10-05