Kura-Teppan有別於一般鐵板燒餐廳,餐廳晚市沒有提供鐵板燒套餐,變相客人可以自主選擇心水菜式,岩晒挑食既我🙈除左一般既鐵板燒菜式,餐廳仲有一系列新鮮日本空運刺身或者前菜可以選擇😋😋✨🍶不得不提當然係佢地果一幅高高既清酒牆,入到門口真係好壯觀🤗不過當晚全晚都座無虛席,我又唔想打擾其他食客,所以都冇機會打卡🙈🙈餐廳有過百款清酒選擇,就算唔識揀都唔緊要,在場會有專業清酒品酒師提供專業意見分析,而且間中仲會有唔同超值既Promotion🤗當晚因為同行朋友身體少少不適,所以我地都冇叫到酒,不過聽到職員同隔離枱食客對話,我覺得好似上左半堂品酒課,爭在我冇酒入口🤣🤣🤣所以鍾意飲清酒嘅朋友真係唔好放過呢個交流機會🤗✨🎈米崎生蠔 $98當晚時令生蠔係岩手縣既米崎生蠔,蠔身肉質飽滿,口感鮮甜肥美,裙邊爽口中間Creamy又重蠔味😋而且已經愛上生蠔配酸汁呢個清新組合😋🎈松葉蟹肉他他 $88頂層係滿滿既松葉蟹肉,仲有金箔同埋魚子點綴🤩之後仲有龍蝦肉、酸甜醒胃車厘茄同埋Creamy牛油果,睇得又食得😋😋🎈南非活鮑魚 $198餐廳有自設魚缸,所以好多食材都係好新鮮🤩正式開始鐵板燒之旅,廚師第一款為我地煮理

🎈米崎生蠔 $98

🎈松葉蟹肉他他 $88

🎈南非活鮑魚 $198
餐廳有自設魚缸,所以好多食材都係好新鮮🤩正式開始鐵板燒之旅,廚師第一款為我地煮理既係鮑魚,食材新鮮,簡單用鹽同黑椒再加牛油已經帶出鮑魚既原味,再加上廚師精準時間控制,鮑魚爽口又唔會韌,正😋

🎈鱈白子 (鐵板/刺身) $128
被喻為”不可描述的美味”係咩呢?其實鱈魚白子即係雄魚既“精囊“,係日本人用來冬日補身,含豐富蛋白質同維他命D,聽聞養顏功效一流!今年見到好多人都推介呢款食材,作為Foodie我覺得都應該要勇敢去嘗試🙈話唔定可能會因此而一試愛上🙊
話晒都係第一次試,所以我都係揀咗鐵板,感覺第一次煎香左會比較易入口🤣食落口第一下感覺係魚味爆發,非常之Creamy細滑,有少少似黏口既豆腐感覺,口感好難形容又好特別,但係又唔會有腥味🙊雖然未有令到我一試愛上,但係至少唔會抗拒😎

🎈澳洲活龍蝦 $598
活龍蝦開邊前有比客人過目,確保新鮮滿意👍🏻開頭我地仲好奇怪點解龍蝦側邊會有一個黃色既醬,原來係龍蝦既膏🤩最後會同龍蝦肉炒埋一齊,有助帶出濃烈既龍蝦味,味道非常濃郁😋😋

🎈法式鵝肝 $168
品嚐完海鮮,就開始肉類😍鐵板燒既鵝肝一向都係最正,高溫鐵板兩邊煎至微焦,中間咬開爆油😋😋不過好彩有混合藍莓同Cranberry醬中和一下油膩感👍🏻而底層唔係配多士,而係用米通,咬落有米香之餘會更加脆口🤗

🎈鹿兒島A4和牛肉眼 $488/100G
唔好諗住100G好似好少,其實食左咁多野再食,同朋友share份量真係岩岩好👍🏻除咗和牛出色,我亦都好欣賞伴碟既啡菇😋欣賞既係鐵板師傅識得保留原本菇滲透喺中間既菇水,試過嘅朋友就知道我點解會咁講😎

🎈日本產舞茸 $78
本來冇打算叫,但係聞到師傅幫其他客人炒果陣散發出濃濃既香味,所以決定加單🤣真係好香菇味呀🥰🥰

🎈西班牙紅蝦伴稻庭烏冬 $198
黎到最後呢個人人都話係必食推介既紅蝦伴稻庭烏冬,真係我食過最好食既紅蝦烏冬/pasta🤩西班牙紅蝦味濃就係人都知,不過用埋佢地既蝦膏做汁炒烏冬真係超香,每一啖烏冬味道都非常有蝦味🥰🥰

🎈本日甜品 $68
鮮果奶凍面層係Bols藍橙甜酒製作成既啫喱粒,酒味唔算重,唔會搶咗奶凍既風頭😋底層奶凍香滑,仲有士多啤梨、藍莓、火龍果,非常足料的一個甜品🤗🤗

🎈Mt. Fuji Pomelo Soda $48
🎈Mt. Fuji Red Grape Soda $48

今晚我地係坐鐵板枱位,雖然影相未必咁闊落或背景冇咁靚,不過有幸係有一位靚靚女鐵板師傅😎望住佢專注處理食物、烹調過程、用心擺盤,真係一件賞心樂事🥰🥰開頭覺得佢都幾cool,但係慢慢就發覺其實佢都幾健談仲好nice🤣🤣其他在場同事都好friendly👍🏻
2021-12-09
聖誕節