2022-05-11 2298 瀏覽
同朋友慶祝生日,今次揀左中環呢間鐵板燒🥰 book定bar枱全程望住大廚親自烹調每一道菜🤤🙌🏻 每支Sake上檯時店員都會詳盡介紹講解出產地、特色同點樣配襯唔同食材🫶🏻 好耐好耐未食咁滿足的生日飯😍哄到朋友勁開心😎重點係用餐體驗真係極好☺️氣氛好好👍🏻大廚、員工同客人都打成一片💛5月有個期間限定🇯🇵〈福岡縣 x KURA Teppan + Sake Bar 日本酒祭〉,餐廳就以日本酒祭既形式,比客人試吓多款限定福岡料理:法式煎鱸魚、迷你明太子pizza、昆布燒生蠔、香草燒白牛仔柳、鯛魚刺身卷配梅子素麵✨ 同時有埋sake pairing set 可以試哂5支🫶🏻 特別推介香草燒白牛仔柳!用上BB牛所以食落好嫩🐮 加埋香草牛油烹調真係好出色🫶🏻中意食蠔既我地叫左由日本岩手縣出產既米崎生蠔🦪食落嘩一聲😍海水味突出 ,質感creamy而且肉厚🤪 真係超鮮!刺身試咗拖羅同帆立貝擺盤吸睛!鮮甜又新鮮🤩仲有金箔裝飾😜前菜都絕不馬虎,龍蝦牛油果他他上面有魚子醬金箔點綴✨ 龍蝦肉、蕃茄粒同牛油果層次豐富🤩最正係配埋脆餅一齊食😝主菜必食澳洲焗龍蝦🦞 望住大廚用龍蝦膏烹調原隻活龍蝦🥹食落超彈牙入味!鵝肝勁厚

刺身試咗拖羅同帆立貝擺盤吸睛!鮮甜又新鮮🤩仲有金箔裝飾😜

鵝肝勁厚身真係做到入口即溶,唔會實卜卜咁🫣 油脂豐腴🫶🏻極邪惡呀😍

澳州活黑邊鮑魚 $668
見到隔離枱食,真係成隻手板咁大!😱😱😱
仲郁緊! 超新鮮🫣

是日甜品係另一加分位🥹 賣相已經勁吸引成個富士山咁💙橙酒啫喱配搭濃郁奶凍,忍唔住係咁食🥹見到呢件藝術品就知道餐廳設計菜式真係好有心思😚

Menu:

• 米崎生蠔
  • 法國鵝肝
  • 龍蝦牛油果他他
2022-04-24 725 瀏覽
Kura Teppan & Sake Bar (中環)📍2/F, Somptueux Central, 52 Wellington Street, Central🍾用餐體驗放寬堂食後嘅第一個Happy Friday☺️當然要食好啲!之前聽過好多朋友都盛讚呢間餐廳廚師嘅廚藝同酒🤤於是今日帶咗家人同朋友嚟試下。🇯🇵福岡縣x KURA Teppan + Sake Bar 日本酒祭🇯🇵呢個set好講究,無論係酒與食材嘅配搭設計,定係酒嘅濃淡度嘅層層遞進,都細心照顧住食客嘅味蕾👅務求令客人有最高嘅味覺享受!🍶而且店員仲會清楚介紹每枝酒出色嘅位置,甚至釀造嘅細節,令人長知識同更懂品嚐佢哋嘅特點。🌸Sea Bass Teppanyaki in Fench Style法式煎鱸魚 $138🍶田中六五6513純米酒第一道係法式煎鱸魚,主廚喺鱸魚底加咗濃郁嘅魚湯,配上比一般略低酒精度嘅13度米酒,令鱸魚嘅鮮味更出。🌸Mini Mentaiko Pizza 迷你明太子pizza $98🍶三井の寿 +14大辛口 純米吟釀迷你明太子pizza 口感明顯比第一道菜刺激,pizza嘅辛辣,配上帶有淡淡花香、而且酒體通透
Kura Teppan & Sake Bar (中環)

🍾用餐體驗

🍶田中六五6513純米酒

🍶三井の寿 +14大辛口 純米吟釀
迷你明太子pizza 口感明顯比第一道菜刺激,pizza嘅辛辣,配上帶有淡淡花香、而且酒體通透嘅三井の寿,一辣一清,味覺上非常衝擊同豐富。

🌸Oysters Teppanyaki w/ Kombu 昆布燒生蠔 $158
🍶庭のうぐいす しぼりたて 特別純米
生蠔由於經過昆布燒,入口暖和,但嗰份鮮甜味仍然保存得好好。再飲一啖帶微微酸味嘅庭のうぐいす,可以延續生蠔出色嘅鮮味。

🌸Beef Fillet Teppanyaki w/ Herbs 香草燒白牛仔柳 $138
🍶山の壽 山田錦 純米酒
去到肉類燒物,米酒嘅味道明顯比之前嘅濃厚,而且呢款仲會喺舌邊有輕巧嘅氣泡。牛仔柳配上香草非常夾,令人食唔停口。

🌸Rolled Snapper Sashimi w/ Plum Somen卷鯛刺身卷配梅子素麵 $118
🍶若波スパークリング生
最後最後,卷鯛刺身之前都有食過,但由於配咗梅子素麵,入口非常有驚喜,梅子味帶起咗鯛魚刺身嘅鮮,加埋氣泡感十足而且酒體清甜嘅若波スパークリング生,真係一大享受,非常完滿。

單點食物:
日本空運刺身🍣
🤍Golden Eye Snapper (Piece) 金目鯛$38 (切)
🤍Hokkaido Scallop (Whole Piece) 北海道產帆立貝 $128 (個)
金目鯛上面用咗火微微咁燒咗燒,處理得恰到好處,既可食到刺身嘅原味,又可食到燒香嗁魚味。另外帆立貝非常肥美飽滿,主廚亦細心將佢切咗片,等我同家人朋友都可以分享到。

海鮮鐵板燒🦐
🤍Eel鰻魚 $148
🤍Hokkaido Scallop北海道產帆立貝 $128
無諗過鰻魚可以煎得如此脆口,但肉質仍然幼嫩,加上佢個油浸醬料,令鰻魚上到更高嘅層次。由於家人唔太好剌身,所以我都特登叫咗一隻鐵板燒嘅帆立貝佢試試,當然我都有試試啦,嘻嘻。主廚加咗海藻同菇做配料,令個感覺同刺身完全唔同,僅熟程度令人歎為觀止,所以入面非常鮮甜。

肉類鐵板燒🥩
🤍Kagoshima A4 Wagyu Beef Ribeye 鹿兒島A4和牛肉眼 (100g) $488
🤍Spanish Pork Loin Chop 西班牙豬鞍架 (100g) $168
🤍French Foie Gras法國鵝肝 (2件) $168
和牛油脂分佈比例平均,加上主廚在鐵板上用猛火燒咗燒,簡單係一場表演。豬鞍架有咬口,襯埋佢個醬亦係無得輸。最後鵝肝煎得外脆內軟,聞埋已非常香,配埋米通可以令成件事無咁膩,但亦唔會搶咗鵝肝嘅味道。

整體評分:
味道 🌟🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟
#fukuokahk #visit_fukuoka #fukuokasake #fukuoka_kura #kurateppanyakihk #kura_teppan
  • 法式煎鱸魚
早前剛剛上完清酒課程,想找一些sake pairing既餐廳黎溫故知新,就決定和朋友來到Kura試一下他們的御前酒既試酒會。整體來說,服務同環境氣氛都還不錯,但清酒就很一般,而食物質素更是強差人意😮‍💨😮‍💨 (而家睇翻啲相都無咩胃口sigh)11月試酒會 - 御前酒 辻本店1.海老野菜湯凍🍶 御前酒 1859 菩提酛➡️ 西蘭花蝦果凍🧐🧐第一道菜已經覺得有啲伏2.梅子豚肉雜菜沙律🍶 御前酒 9 NINE 純米酒➡️ 凍食有酸梅味的豚肉,完全handle唔到,要立即飲sake清翻palate 🤣3.鮟鱇魚肝🍶 御前酒 雄町三部作 產地篇 真庭雄町 純米酒➡️ 鮟鱇魚肝黎講都算幾淡味😮‍💨4.三文魚筋子、帆立貝🍶 御前酒 雄町三部作 產地篇 瀨戶雄町 純米酒➡️ 呢個應該算係最正常,不過不失喇😀爭鮮/元氣quality5.鯛魚配松茸汁🍶 御前酒 雄町三部作 產地篇 高島雄町 純米酒➡️ 賣相有啲似菜餐廳粟米魚柳飯既魚柳👌🏼6.扑葉燒美國西冷牛肉🍶 御前酒 菩提酛 x 貴醸酒 火入➡️ Premium少少既吉野家牛肉,同貴釀酒係幾夾既,但俾呢個價錢食就……😀7.穴子茶漬飯8.芋容甘粟丶蕨餅價錢係HK$

11月試酒會 - 御前酒 辻本店

6.扑葉燒美國西冷牛肉
🍶 御前酒 菩提酛 x 貴醸酒 火入

7.穴子茶漬飯
8.芋容甘粟丶蕨餅

價錢係HK$880+10%SC,本身食到中段有諗過加錢試下啲鐵板燒既dishes,但最後都係不了,做人要學識stop loss🤣 唔好再有extra既期望,就唔會再失望😀👌🏼
2022-03-16 554 瀏覽
午市嚟食咗個鐵板燒套餐~之前未聽過呢間,朋友帶我過嚟食慶祝下生日由於冇晚市唯有book咗中午過嚟中環呢邊試新野估唔到又幾好食呢~前菜沙律幾新鮮同juicy,醬汁夠多好迎合到我上面d蝦肉都好鮮甜,整體好開胃跟住有3款刺身都唔錯然後燒咗個鮑魚同魚鮑魚好新鮮彈牙,切好咗一片片,食落好香好惹味魚就夠鮮嫩,燒至焦香令魚香味更加散發跟住就到呢個A4和牛食落真係超軟嫩呢!牛味都好濃前面大舊嘅配埋脆包一齊食超夾後面嘅和牛粒可以配埋明太子飯一齊撈飯食,真係一碗覺得唔夠喉丫~!!
午市嚟食咗個鐵板燒套餐~
之前未聽過呢間,朋友帶我過嚟食慶祝下生日
由於冇晚市唯有book咗中午過嚟中環呢邊試新野
估唔到又幾好食呢~

前菜沙律幾新鮮同juicy,醬汁夠多好迎合到我
上面d蝦肉都好鮮甜,整體好開胃

跟住有3款刺身都唔錯

然後燒咗個鮑魚同魚
鮑魚好新鮮彈牙,切好咗一片片,食落好香好惹味
魚就夠鮮嫩,燒至焦香令魚香味更加散發

跟住就到呢個A4和牛食落真係超軟嫩呢!牛味都好濃
前面大舊嘅配埋脆包一齊食超夾
2022-01-19
2022-03-09 403 瀏覽
𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝘀 𝗶𝗻𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝗯𝗹𝘆 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝘁 𝗮𝗳𝗳𝗼𝗿𝗱𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗰𝗲. 𝗿𝗮𝗻𝗴𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻, 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱, 𝗯𝗲𝗲𝗳, 𝘁𝗵𝗲 𝗲𝗶𝗴𝗵𝘁-𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 𝘀𝗲𝘁𝘀 𝗳𝗼𝗿 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗰𝗼𝘃𝗲𝗿𝘀 𝗮 𝗿𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗼𝗳 𝗵𝗶𝗴𝗵-𝗾𝘂𝗮𝗹𝗶𝘁𝘆 𝗷𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗳𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿𝗶𝘁𝗲𝘀. 𝘄𝗵𝗮𝘁'𝘀 𝗺𝘆 𝗳𝗮𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲? 𝘂𝗻𝗶 𝗿𝗼𝗹𝗹 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗵𝘂𝗴𝗲 𝘀𝗮𝗸𝗲 𝗳𝗿𝗶𝗱𝗴𝗲𝘀!🍶.早幾日介紹完 嘅sake set其實仲有一篇未出,中環嚟講呢個價錢都幾合理,前菜有清新開胃嘅明太子三文魚沙律同海藻醋,刺身拼盤好有驚喜,樣樣都好新鮮,炙燒大拖羅夾紫蘇葉更提鮮,入口即溶;赤身魚味濃郁,滑嫩有嚼口;海膽魚卷好鮮甜,口感奶滑濃郁;油甘魚都好厚切肥美,另外原隻澳洲龍蝦啖啖肉,淋上蝦膏醬再燒味道更甘香,燒南非鮑魚爽口彈牙仲好重胡椒味,食完海鮮就到必食嘅A4和牛肉眼,咬落好鬆化,加少少鹽更食到牛油香,配埋炒飯食一流!🤤 套餐包左紫菜清湯、漬物、甜品同咖啡,環境好舒服食完仲可以慢慢坐~
2022-02-26 120 瀏覽
𝗶 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸 𝘀𝗮𝗸𝗲 𝘁𝗼 𝘀𝗮𝗻𝗶𝘁𝗶𝘇𝗲 𝗺𝘆 𝗶𝗻𝘀𝗶𝗱𝗲𝘀🦠 𝗯𝗲𝘆𝗼𝗻𝗱 𝗽𝗮𝗶𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘀𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶, 𝘀𝗮𝗸𝗲 𝗷𝘂𝘀𝘁 𝗽𝗮𝗶𝗿𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗲𝘃𝗲𝗿𝘆𝘁𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸 𝘁𝗼 𝗯𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗼𝘂𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝘂𝗹𝗹 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿 𝗼𝗳 𝗮𝗻𝘆 𝗱𝗶𝘀𝗵. 𝗰𝗵𝗲𝗰𝗸 𝗼𝘂𝘁 @kura_teppan '𝘀 𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝗮𝗸𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘀𝗲𝘁𝘀!🍶.早排介紹完嘅 @kura_teppan 最近同福岡政府合作推出sake pairing set,每款食物都為唔同清酒精心而設,鯛魚刺身燒梅子素麵最啱做開胃菜,酸酸鹹鹹嘅梅子香配上帶有果香嘅氣泡清酒就最適合不過;昆布燒生蠔肉肥多汁,配上口感醇厚同豐富果香嘅清酒更帶出昆布香氣🦪 試完兩款易入口嘅酒開完胃就到啲濃嘢啦,當中最鐘意明太子pizza,入口辛辣又有明太子鹹鮮味,配埋辛度高嘅清酒飲落清澈爽快;另外熱食有燒白牛柳同煎鱸魚選擇,同樣都係配辛度同後勁重嘅清酒,大家可以跟據自己喜好去揀,係中環happy hour唔錯嘅選擇✨
鯛魚刺身卷配梅子素麵
昆布燒生蠔
法式煎鱸魚
鯛魚刺身卷配梅子素麵
昆布燒生蠔
法式煎鱸魚
2022-01-30 146 瀏覽
香港鐵板燒餐廳好多, 不過可以唔叫set直接叫 a la carte真係少數, 因為屋企人唔食魚生,所以kura好適合一d唔食魚生既人。呢度可以自己點想食既野就ok。餐廳設計有一幅sake 牆, 好適合打卡個龍蝦大力推介, 加左青檸味龍蝦既鮮味更加突出, 提升到另一個層次, 而且又唔漏, 個個食完都大讚。 因為呢個煮法好新鮮而且好夾, 想因為個龍蝦再encore 呢間餐廳,因為坊間龍蝦係鐵板燒餐廳煮法都比較單一, 而且比較漏。良心又高質, 值得大力支持!
良心又高質, 值得大力支持!
2022-01-07 151 瀏覽
The Sommelier’s attitude is rude! There was a lack of patience on his part and he left a bitter taste in our overall experience of the restaurant. Also, the chef who was serving us didn’t even bother to introduce the dishes to us in a proper manner and just simply chucked it down on our table and went on chitchatting with the other staff in the restaurant.
聖誕節加上就到生日,朋友早左成個月book左Kura既晚市鐵板燒(一定要早book,如果想坐bar枱,我覺得係成餐飯視覺既享受☺️🥰)一入到去,簡單日式裝修,一排既sake櫃,角落仲有一棵真松樹🌲,非常之有聖誕氣氛🎅🤶bar枱每2位就有一塊檔板,但唔會影響望廚師煮嘢食👍🏻好難得地聖誕節期間竟然冇限定聖誕set, 可以叫返平時食開既主餐牌,單點👍🏻👍🏻而且價錢照舊,非常有良心😆第一次幫襯,當然要試kura 既新鮮海鮮,叫左蟹肉他他、活龍蝦🦞、藍青口、美國頂級牛柳、金錭魚、茄子(好可惜蘆筍賣晒)、紅蝦烏冬(竟然有除左和牛炒飯以外既主食😎)蟹肉他他:好新鮮嘅牛油果同蟹肉,呢個配搭非常清新,前菜一流😋☺️龍蝦🦞真係好新鮮👍🏻👍🏻你一落單,佢地先會由水缸捉一隻出黎,仲會先比我地影相📸️之後就係面前烹調,手法好專業,大飽眼福😍味道調得剛好,因為平時我唔太鍾意龍蝦膏太濃味,但kura 加入自己醬汁,啱啱好,大讚!😋😋藍青口用sake煮,好入味,但又唔會好重酒味,份量都好足夠,滿滿一盤,二人分量剛好👍🏻牛柳會先問你要幾成熟,我地要左5成熟,外焦內軟,入口好香,佢地用左香草牛油🧈調一調味,正!😋😋茄子🍆得4片
茄子🍆得4片,除咗有啲偏油,分量少咗啲🤣🤣味道口感很好👍🏻
紅蝦烏冬好特別,平時食西餐見得紅蝦多都未食過,今日一試難忘,好香蝦味,新鮮熱辣👍🏻👍🏻
金錭魚相對較普通,外面一層脆皮,有啲似點左麵包糠拎去炸咁🤣🤣味道較淡口
最後,餐廳竟然仲會送甜品🍨😆朋友安排咗生日驚喜😚係威士忌雪糕+聖誕🎄裝飾,非常有心思多謝晒🙏🏻🙏🏻🥰🥰
成餐飯非常滿足,餐廳職員大部份都係香港人💛服務態度非常好、貼心,食嘅時候會簡單介紹吓又會同你吹吓水😆好開心,成個體驗係無可挑剔👍🏻👍🏻一定會再嚟幫襯♥️
蟹肉他他
金錭魚
茄子
紅蝦烏冬
2021-12-22 125 瀏覽
成幅巨型清酒牆全店有百幾種清酒任君選擇可以揀開一支清酒如果驚飲唔曬 某d指定款式亦可以揀一壺 (360ml).第一次見到香港餐廳有駐場唎酒師亦即係清酒品酒師所以唔識揀唔緊要可以等唎酒師介紹有d米香味濃 有d會帶果實香 有d會帶花香.自問酒量淺又貪心想試多幾款可以好似我地咁叫一套tasting set三杯大概每杯 90ml ($198)由左至右數上黎係廣島縣既誠鏡 福井縣既一本義 同栃木縣既東力士米香由淺入深由誠鏡偏甜易入口 到東力士比較厚重既酒味三款各有特色
成幅巨型清酒牆
全店有百幾種清酒任君選擇
可以揀開一支清酒
如果驚飲唔曬 某d指定款式亦可以揀一壺 (360ml)
第一次見到香港餐廳有駐場唎酒師
亦即係清酒品酒師
所以唔識揀唔緊要
可以等唎酒師介紹
有d米香味濃 有d會帶果實香 有d會帶花香
自問酒量淺又貪心想試多幾款
可以好似我地咁
叫一套tasting set
三杯大概每杯 90ml ($198)
由左至右數上黎
係廣島縣既誠鏡 福井縣既一本義 同栃木縣既東力士
米香由淺入深
由誠鏡偏甜易入口 到東力士比較厚重既酒味
三款各有特色
2021-12-17 161 瀏覽
Kura Teppanyaki & Sake Bar 係一間主打鐵板燒嘅高級清酒吧🍾餐廳以淺木色同水泥作主調🪵裝潢風格簡約時尚✨設計亦別出心裁💕一邊設有開放式廚房😻讓食客可一睹大廚手藝👨🏻‍🍳另一邊則是一面琳瑯滿目嘅清酒牆😮令餐廳充滿和風氣息🎏食客可以喺如此典雅環境喺享受美酒佳餚🥢實在係一大樂事✅♦ 每日精選 ♦🐮日本海膽生和牛卷($268/pc)和牛卷賣相相當吸引😍以生和牛取替傳統壽司飯🍣配搭相當新穎有創意💡和牛新鮮嫩滑🐄上面更有鮮甜滑嫩嘅海膽作點綴💁🏻‍♀️將菜式嘅味道同口感提升至另一境界😚🦀松葉蟹肉他他($88)鮮甜嘅松葉蟹肉以軟滑牛油果他他🥑味道清新開胃😋配搭香脆麵包🍞不論味道同口感都滿有層次💥值得一試嘅出色頭盤👍🏻🦪米崎生蠔($98/隻)嚟自日本岩手縣嘅大大隻米崎生蠔🇯🇵上枱時令人相當有驚喜😺食落creamy肥美無腥味🙌🏻海水味亦唔會太重🌊加少少檸檬汁更可提升蠔嘅鮮味🍋生蠔愛好者絕不能錯過💗♦ 日本空運刺身 ♦🌊海膽($288/40g)刺身擺盤相當有誠意🎉海膽味道濃郁甘甜🤟🏻口感奶滑潤澤🥰入口即溶💋絕對係高品質食材🙆🏻‍♀️附上脆紫菜供食客包裹新鮮海膽😽食落別有一番風味⚡️🐠真鯛(

♦ 每日精選 ♦
🐮日本海膽生和牛卷($268/pc)

🦀松葉蟹肉他他($88)
米崎生蠔

🦪米崎生蠔($98/隻)

♦ 日本空運刺身
🌊海膽($288/40g)

🐠真鯛($38/切)
大廚將金目鯛切至半透明薄片狀🔪在燈光下晶瑩剔透💫口感爽滑🎊清鮮甜美🤠味道甘香細膩👍🏻令人回味無窮❣️

🐟金目鯛($38/切)
油潤嫩口👄鮮甜甘香🌟食落爽滑有嚼勁👐🏻經炙燒後滲透出陣陣油脂香☄️鍾意食刺身嘅朋友絕不能錯過💛

🐚帆立貝($128/個)
帆立貝肥美飽滿😼肉質柔軟👍🏻鮮甜滑嫩🥳入口即溶嘅口感絕對為舌尖帶嚟獨特享受👅令人相當滿足💃🏼
英國煙三文魚花束沙律

♦ 沙律 ♦
🥗英國煙三文魚花束沙律($118)
菜式造型奪目精緻🤩煙三文魚捲成如玫瑰花般賣相🌹配搭新鮮沙律菜🥬車厘茄🍅紅蘿蔔🥕紅皮蘿蔔等健康蔬菜😗為味蕾帶上一抹清新感🌿

♦ 海鮮 ♦
🦞澳洲活龍蝦($598/400g)
新鮮龍蝦肉質爽滑彈牙😽風味濃厚🎖店員早已將龍蝦拆殼😬做法相當貼心🧡用上龍蝦膏加牛油🧈蒜蓉炒🧄更能突顯龍蝦嘅鹹香鮮味💁🏻‍♀️令人一試愛上🏵
法國活藍青口

🇫🇷法國活藍青口($178)
活藍青口肉質嫩滑😎鮮味無比💃🏼以洋蔥粒🧅同蕃茄粒伴碟🍅為菜式增添一份清新嘅感覺⚡️

♦ 佐酒小食 ♦
🔥鐵板燒鰻魚($148/四件)
鰻魚燒得恰到好處🐡炙燒後嘅魚皮份外酥脆😸而且脂香四溢🎉將鰻魚獨特嘅燒烤風味完美呈現👏🏻令人一試難忘❣️
鐵板燒牛舌

🐂鐵板燒牛舌($88)
厚身牛舌以鐵板燒方式烹調😻令牛舌表面多了份焦香味🙆🏻‍♀️同時亦可保持豐沛肉汁同爽脆口感💋誠意推介👍🏻

♦ 肉類 ♦
🥩美國頂級牛柳($228/100g)
五成熟牛柳色澤粉嫩💓肉味濃郁😋而且嫩滑多汁💦均勻嘅油花令牛肉食起嚟有入口即溶嘅感覺💫以香菇🍄同紅椒伴碟🌶令味道層次更為豐富😇
西班牙紅蝦拌稻庭烏冬

♦ 飯 • 麵 ♦
🦐西班牙紅蝦拌稻庭烏冬($198)
紅蝦鮮甜爽彈😃以稻庭烏冬取代意粉🍜口感更為煙韌彈牙💥掛汁程度亦大大提升🙌🏻每條都品嘗到蝦膏嘅香口惹味💃🏼值得一試🏵
牛油海鮮意大利粉

🍝牛油海鮮意大利粉($148)
海鮮份量絕不欺場🤠有鮮蝦🤘🏻蜆肉等🎖配以牛油炒制令鮮味更為突出💝意粉軟硬適中😙質感較為爽口👄食完更有滿滿的飽肚感🤰🏻

甜品
🍨本日甜品 (牛乳果凍)($68)
牛乳果凍奶味濃郁🥛上面鋪滿由Bols藍橙酒🍾製成嘅粒粒啫喱⭐️加入藍莓🫐士多啤梨🍓火龍果等新鮮水果🤗令味道更添層次💓

🍋柚子雪葩($48)
甜品嘅柚子味相當突出🥳食落清甜美味而不澀💥而且冰感十足🧊為豐富嘅一餐畫上完美句號🎀

♦ 飲品 ♦
🍸Mt. Fuji Pomelo Soda($48)
以天然富士山水🗻加入富士川町嘅柚子汁製成🍋味道清新酸甜🤩有助消除膩滯💁🏻‍♀️
英國煙三文魚花束沙律
法國活藍青口
西班牙紅蝦拌稻庭烏冬
牛油海鮮意大利粉
中環有一間富有特色,性價比爆燈既日式鐵板燒 + 清酒主題餐廳 Kura Teppan & Sake Bar。地點係中環威靈頓街 Somptueux Central 2樓,鏞記酒家附近方便唔難搵。.電梯一開門先見到餐廳既大木門,推開大門就好似進入另一個世界。一入眼簾係佢地一整排特色清酒牆同埋一整排既清酒雪櫃,現場見到比睇相更震撼。中間係特大開房式廚房同鐵板燒位置,各師傅係入面堆頭工作為客人準備緊最新鮮既食材。餐廳座位安排都係以鐵板燒位置為主,再輔以少量高檯位置方便另一批比較喜歡熱鬧、面對面飲酒聊天享用美食既客人。我個人非常喜愛鐵板燒,親眼睇住師傅處理自己既食材令人有滿滿期待感。.午市有套餐,晚市全部係自由度大既單點款式。今晚試左好多非常優質同精美既菜式,大部份都係餐廳是令推薦餐牌上面選擇。.清酒 Tasting Set (三杯)💲228⭐️4/5開宗明義Sake Bar,餐廳對Sake要求一定高。放滿哂唔同款式清酒雪櫃非常壯觀。餐廳先引領作為門外漢既我地去清酒櫃前做簡介,先稍稍介紹清酒既特式,因為每款清酒都有自己獨突之處同埋最佳配襯菜式,所以餐廳希望首先了解大家喜好同埋今晚主要想食既野再替
清酒 Tasting Set (三杯)💲228
⭐️4/5
開宗明義Sake Bar,餐廳對Sake要求一定高。放滿哂唔同款式清酒雪櫃非常壯觀。餐廳先引領作為門外漢既我地去清酒櫃前做簡介,先稍稍介紹清酒既特式,因為每款清酒都有自己獨突之處同埋最佳配襯菜式,所以餐廳希望首先了解大家喜好同埋今晚主要想食既野再替我地介紹合適既酒。因為我自己唔飲得酒所以餐廳推薦朋友小試”牛之盛宴”Tasting Set。套餐入面有三種唔同口味清酒配襯番牛肉冷盤同埋唔同口味既牛類鐵板燒。Sake上檯後餐廳再安排多一次詳盡介紹講解每款既出產地、背景故事、特色、風味同配襯方法,非常之專業。
米崎生蠔 💲98/each
⭐️4/5
開胃前菜點左時令既生蠔。餐廳提供既都係岩手縣米崎生蠔,蠔身好大隻厚肉Creamy 海水唔算重。
日本海膽生和牛卷 💲268
⭐️4.2/5
有配襯牛肉冷盤既Sake當然要試下佢地既生和牛卷。藝術品一樣賣相非常精緻,一客兩件。面用上少量魚子醬同金箔,有外層係日本生和牛滑嫩油脂感重雲石紋靚,中間夾住滿滿既日本海膽,味道濃郁,口感幼滑黏稠。非常好味極想Encore。
松葉蟹他他 💲88
⭐️4.3/5
賣相一樣非常精緻,魚子醬金箔點綴,面層係松葉蟹肉、龍蝦沙津、蕃茄粒同下層牛油果。配搭多士同沙津菜,加埋少少意大利黑醋汁一齊食,成件藝術品一樣唔捨得放落口。
鮟鱇魚肝 💲128
⭐️4.3/5
餐廳是令推介菜之一,鮟鱇魚肝係日本貴級食材,素有「海中肥鵝肝」美譽,係日本一種幾常見既有益食材。呢份魚肝用一個非常靚既玻璃器皿裝住,上層係食材同配料,下層係超美既花花。魚肝一客兩件,魚肝質感比較實,有油脂感,加埋下面類似香醋果凍配料一齊食酸酸甜甜,無論打卡定係享用都係賞心樂事。
紫蘇雞丸 💲88
⭐️3.8/5
一眾食家推薦餐廳呢客雞丸所以跟風試下。紫蘇雞丸即叫即煎由師傅係席前烹調,調味後既雞肉混雞軟骨做成雞丸子,用紫蘇葉包住,口感豐富。配搭日本蛋漿一齊食味濃幼滑。
鐵板鱈白子 💲128
⭐️4.2/5
鱈白子其實係雄性鱈魚的精巢,係一種名貴食材。作為餐廳時令推薦菜式之一,可以刺身或鐵板方式處理。師傅強烈建議以鐵板方式帶出鱈白子既味道。鱈白子外面煎得微微焦脆,口感有少少似豆腐或凍鴨肝一樣滑滑入口即溶。特別欣賞配襯白子既魚醬汁,係菜式既靈魂。
鐵板牛舌 💲88 ⭐️4/5
鐵板美國頂級牛柳 💲228 ⭐️3.9/5
餐廳推薦如果我地試牛之盛宴Tasting Sake Set就必配鐵板牛舌同鐵板牛柳。去食鐵板燒其實淨係睇師傅表演已經值回票價,食材質素唔錯,以單份鐵板黎講份量算好多,差少少食唔哂。
鐵板法國白鱈魚 💲148
⭐️4.2/5
今晚另一個驚喜位係呢份鐵板法國白鱈魚,外層煎得焦脆,入口有濃濃魚油香。最重要係佢連擺盤都好講究用好靚既花瓣圍好,真係好耐無食過一份咁好睇又食既煎鱈魚
橙酒啫喱奶凍 💲68
⭐️3.7/5
甜品無MENU全部都係是日精選款式,今晚就係橙酒啫喱奶凍。一出場又係靚到嘩一聲,簡單奶凍都可以整得咁靚咁有心思。藍色既橙酒啫喱係燈光下好似藍水晶一樣閃閃下,下層係奶凍仲有士多啤梨裝飾。客觀講句橙酒啫喱其實無咩酒味,奶凍合格不過不失四平八穩。但成件事靚到咁真係無得挑剔。
總結:本身仲好想試埋一眾食家都大推既原隻生猛大龍蝦 、鵝肝、舞茸同和牛炒飯,但食完牛柳同牛舌已經過飽,實在無能力所以忍痛放棄。

呢到既優點係菜式單點自由度大,無論裝修、清酒同食物質素都係走專業、好高質素同注重食材每一細節。不過價格與同類餐廳比較絕對親民,食左咁多野仲要叫埋酒人均都只係💲900。成晚用餐體驗良好氣氛輕鬆自在,所有員工態度都係專業友善。所以係到食飯係一種享受,個人非常推薦呢一家日式鐵板燒同清酒主題餐廳。聽餐廳講佢地間中有做Sake Tasting Night活動,朋友仔食完已立馬決定安排再回訪再試一下。
不專業食評 nei.foodie
  • 鐵板燒牛舌
  • 美國頂級牛柳
  • 鱈白子
  • 清酒
聽朋友講kura有好多清酒,現場仲有唎酒師幫你揀清酒,而且價錢合理,梗係即刻約個鍾意飲酒又飲極都唔醉嘅朋友去啦🥳去到等一時間就係揀酒🤣朋友話要dry啲嘅,辛口啲嘅,唔識飲酒嘅我乜都話好呀好呀,之後師傅就介紹幾款俾我哋,我哋揀咗佢推薦嘅第一款,一枝$368,720ml,以咁嘅餐廳嚟講,真係好抵😆買清酒仲可以加$100,加2隻新鮮鮑魚,正呀😆食到一半,枝清酒已經飲晒,我建議不如揀多枝酒,兩個人飲兩枝清酒其實都幾癲,當時我已經飲到傻傻哋,唔係好分得清兩枝酒嘅分別,不過兩枝包裝都幾靚,都係比較dry啲嘅,印象中第一枝有果香味,如果大家同我一樣唔係好識飲,就叫師傅揀啦,應該都唔會太差。飲咁多酒,梗係要食番咁多啲野先唔會咁易醉啦🤣松葉蟹肉他他全晚最鍾意嘅菜,勁好味,蟹肉好多,下面有層牛油果,好開胃,又好味又健康,係當日推介嘅菜單之一,一定要試呀😋日本海膽生和牛卷和牛係全生嘅,介意嘅朋友要留意啦,好彩朋友乜都食,我就食上面層海膽同魚子醬,仲有金箔呀,好矜貴呀,而佢就食埋層和牛😆鱈魚刺身生食鱈魚真係唔敢想像,不過店員話層皮係有微微燒過嘅,好奇之下我哋又試咗啦。口感唔會好生,都幾得意。鮑魚鮑魚勁新鮮,仲

飲咁多酒,梗係要食番咁多啲野先唔會咁易醉啦🤣

鱈魚刺身

鮑魚

鮑魚勁新鮮,仲郁緊,而且都好大隻,師傅將鮑魚處理得好乾淨,燒得好彈牙,不需要太多調味料,就可以食到佢嘅鮮味。

紫蘇雞丸

紫蘇包住雞丸,之後係鐵板上燒熟,再加上醬汁,好好味,當然仲有個生雞蛋沾嚟食,正。

鐵板燒牛舌

牛舌切條,燒完之後好彈牙,食多兩件都唔會膩,下面仲鋪咗啲唔同顏色嘅海帶,幾得意。

美國頂級牛柳

因為之前叫咗和牛卷,所以呢個就試吓牛柳,要咗5成熟,估唔到咁好味,好香牛味,又同時保持鮮嫩度,推薦。

和牛蒜香炒飯

食鐵板燒好似一定要食個飯先完整,師傅都好了解我哋,最後先炒個飯俾我哋。和牛香氣十足,啲飯炒得好乾身,加埋一齊真係好正好滿意。

我哋去嘅時候冇乜人,後來坐滿人,到走嘅時候好似又得番我哋🤣兩個大胃王由頭食到落尾,真係好食得🤭又係勁開心勁滿足嘅一晚😆
話說都好一段時間無食過鐵板燒,一般嘅鐵板燒店都要叫set,今次嚟到 @kura_teppan 除咗可以散叫刺身、小食、同主食外,仲有好大個sake櫃加埋sake品酒師逐一介紹返,因為真係食得太多嘢今次會分兩個post,呢個post會介紹刺身同前菜~.一場嚟到sake bar點可以唔叫返支,依加做緊優惠買一支送半打日本生蠔,店員介紹呢支姿飲落酸中帶蘋果香甜,口感清爽,不論配刺身定鐵板燒都好夾!另外北海道生蠔配上柚子醋食落份外鮮甜,口感爽身帶海水鹹香,呢個優惠幾抵食😝 依加秋刀魚當造,魚肉會更肥美,一碟分別有厚切同薄切,厚切更加食到秋刀魚油腴甘香嘅滋味,配上紫蘇花同薑末有解膩作用,另外松葉蟹肉他他頂層有龍蝦沙律,下層為蕃茄蓉,底層以牛油果蓉作結尾,用上意大利黑醋食落更提鮮開胃,作為前菜係唔錯嘅選擇!問師傅有咩影相靚,佢就大推鮟鱇魚肝,唔講真係以為拎咗個保鮮花出嚟,魚肝口感柔嫩順滑,配上柚子醋啫喱更窗出鮮味,最後鐵板燒白子皮燒得香脆,口感似鹹嘅豆腐花,淋上佢哋自己熬嘅魚湯食落更creamy,下一篇就會介紹主食啦!.繼上篇講完刺身同前菜,今篇就到重頭戲鐵板燒啦,鐵板燒嚟講我最鐘意食鱈魚,要煎到
繼上篇講完刺身同前菜,今篇就到重頭戲鐵板燒啦,鐵板燒嚟講我最鐘意食鱈魚,要煎到外層焦香酥脆香口入面又保持滑嫩,係好巧師傅功力,呢度嘅鱈魚好香香草牛油香,咬落去仲要爆汁,必點!澳洲大蝦一必煎一必起殼,蝦頭煎到好香口可以啜埋啲汁食,大蝦就淋上蝦膏醬,彈牙香口,呢度味道淨係得鐵板燒先食到🤤 另外燒牛柳亦係用香草牛油嚟調味,味道上記憶點唔大但都軟稔多汁!
食到咁上下又飲到咁上下,叫咗師傅整啲送酒嘢嚟食下,首先有大蔥炒雞腎,好香椒鹽五香味香,加上大蔥索哂啲味,絕對要一啖送一啖sake!出面比較少見嘅鵪鶉腿呢度都有,肉嫩味香,最出色係層皮,夠哂邪惡又無油膩感,最後嘅紫蘇雞丸撈入雞軟骨幾有口感,點埋燒汁送酒一流,呢度啲師傅實在太好傾太飲得,飲到我都唔覺意斷咗片,所以甜品就唔係好記得咩味,斷住片都影到相算係咁啦😂 總括嚟講好推薦 @kura_teppan 啱哂唔想食套餐嘅人,單點可以揀自己想食嘅嘢自由度大啲,又可以逐啲逐啲咁叫,鐵意飲sake嘅千祈啱好錯過!
秋刀魚刺身
澳洲大蝦
法國白鱈魚
大蔥炒日本雞腎
紫蘇雞丸
Kura-Teppan有別於一般鐵板燒餐廳,餐廳晚市沒有提供鐵板燒套餐,變相客人可以自主選擇心水菜式,岩晒挑食既我🙈除左一般既鐵板燒菜式,餐廳仲有一系列新鮮日本空運刺身或者前菜可以選擇😋😋✨🍶不得不提當然係佢地果一幅高高既清酒牆,入到門口真係好壯觀🤗不過當晚全晚都座無虛席,我又唔想打擾其他食客,所以都冇機會打卡🙈🙈餐廳有過百款清酒選擇,就算唔識揀都唔緊要,在場會有專業清酒品酒師提供專業意見分析,而且間中仲會有唔同超值既Promotion🤗當晚因為同行朋友身體少少不適,所以我地都冇叫到酒,不過聽到職員同隔離枱食客對話,我覺得好似上左半堂品酒課,爭在我冇酒入口🤣🤣🤣所以鍾意飲清酒嘅朋友真係唔好放過呢個交流機會🤗✨🎈米崎生蠔 $98當晚時令生蠔係岩手縣既米崎生蠔,蠔身肉質飽滿,口感鮮甜肥美,裙邊爽口中間Creamy又重蠔味😋而且已經愛上生蠔配酸汁呢個清新組合😋🎈松葉蟹肉他他 $88頂層係滿滿既松葉蟹肉,仲有金箔同埋魚子點綴🤩之後仲有龍蝦肉、酸甜醒胃車厘茄同埋Creamy牛油果,睇得又食得😋😋🎈南非活鮑魚 $198餐廳有自設魚缸,所以好多食材都係好新鮮🤩正式開始鐵板燒之旅,廚師第一款為我地煮理

🎈米崎生蠔 $98

🎈松葉蟹肉他他 $88

🎈南非活鮑魚 $198
餐廳有自設魚缸,所以好多食材都係好新鮮🤩正式開始鐵板燒之旅,廚師第一款為我地煮理既係鮑魚,食材新鮮,簡單用鹽同黑椒再加牛油已經帶出鮑魚既原味,再加上廚師精準時間控制,鮑魚爽口又唔會韌,正😋

🎈鱈白子 (鐵板/刺身) $128
被喻為”不可描述的美味”係咩呢?其實鱈魚白子即係雄魚既“精囊“,係日本人用來冬日補身,含豐富蛋白質同維他命D,聽聞養顏功效一流!今年見到好多人都推介呢款食材,作為Foodie我覺得都應該要勇敢去嘗試🙈話唔定可能會因此而一試愛上🙊
話晒都係第一次試,所以我都係揀咗鐵板,感覺第一次煎香左會比較易入口🤣食落口第一下感覺係魚味爆發,非常之Creamy細滑,有少少似黏口既豆腐感覺,口感好難形容又好特別,但係又唔會有腥味🙊雖然未有令到我一試愛上,但係至少唔會抗拒😎

🎈澳洲活龍蝦 $598
活龍蝦開邊前有比客人過目,確保新鮮滿意👍🏻開頭我地仲好奇怪點解龍蝦側邊會有一個黃色既醬,原來係龍蝦既膏🤩最後會同龍蝦肉炒埋一齊,有助帶出濃烈既龍蝦味,味道非常濃郁😋😋

🎈法式鵝肝 $168
品嚐完海鮮,就開始肉類😍鐵板燒既鵝肝一向都係最正,高溫鐵板兩邊煎至微焦,中間咬開爆油😋😋不過好彩有混合藍莓同Cranberry醬中和一下油膩感👍🏻而底層唔係配多士,而係用米通,咬落有米香之餘會更加脆口🤗

🎈鹿兒島A4和牛肉眼 $488/100G
唔好諗住100G好似好少,其實食左咁多野再食,同朋友share份量真係岩岩好👍🏻除咗和牛出色,我亦都好欣賞伴碟既啡菇😋欣賞既係鐵板師傅識得保留原本菇滲透喺中間既菇水,試過嘅朋友就知道我點解會咁講😎

🎈日本產舞茸 $78
本來冇打算叫,但係聞到師傅幫其他客人炒果陣散發出濃濃既香味,所以決定加單🤣真係好香菇味呀🥰🥰

🎈西班牙紅蝦伴稻庭烏冬 $198
黎到最後呢個人人都話係必食推介既紅蝦伴稻庭烏冬,真係我食過最好食既紅蝦烏冬/pasta🤩西班牙紅蝦味濃就係人都知,不過用埋佢地既蝦膏做汁炒烏冬真係超香,每一啖烏冬味道都非常有蝦味🥰🥰

🎈本日甜品 $68
鮮果奶凍面層係Bols藍橙甜酒製作成既啫喱粒,酒味唔算重,唔會搶咗奶凍既風頭😋底層奶凍香滑,仲有士多啤梨、藍莓、火龍果,非常足料的一個甜品🤗🤗

🎈Mt. Fuji Pomelo Soda $48
🎈Mt. Fuji Red Grape Soda $48

今晚我地係坐鐵板枱位,雖然影相未必咁闊落或背景冇咁靚,不過有幸係有一位靚靚女鐵板師傅😎望住佢專注處理食物、烹調過程、用心擺盤,真係一件賞心樂事🥰🥰開頭覺得佢都幾cool,但係慢慢就發覺其實佢都幾健談仲好nice🤣🤣其他在場同事都好friendly👍🏻
2021-12-09
聖誕節