2019-11-21
發現新大陸系列,上次響戲曲中心影相發現原來嗰度都有幾間嘢食,人流偏少唔洗響鬧市區同人迫,舒舒服服夠隱世,今次就揀咗呢間遊園茶記,裝修有啲古時客棧feel,牆上啲花花畫勁靚囉最近天氣涼開始鐘意飲湯,揀咗兩款:首創鹹檸檬燉鵝湯/雪蓮子蟲草花燉竹絲雞,前者聽個名好似好過癮但飲落其實唔覺鹹檸味但陣肉香幾討好,而後者就標準燉雞湯,入口夠油潤叫咗個燒味雙拼就揀咗招牌蜜汁叉燒同化皮燒腩仔,燒腩皮脆唔會過硬,叉燒就有啲過肥,有飯送會好正,就咁食就膩過頭喇超愛呢個桂花脆生蠔,炸熟咗都係超級大隻,成隻雞搥咁,脆皮意外地鬆薄,入面炸蠔口感依然好juicy啖啖軟肉冇炸過龍,另外桂花蜜解膩之餘其清甜感令味道層次更豐富,畫龍點睛松露野菌雞球煲仔飯,大份到上菜時嚇親,夠裝到成五六碗,其實松露味唔算重,但好多菇菇而且雞球都幾滑,仲有飯焦落啲頭抽撈嚟食好正甜品有黑芝麻奶凍同手工反沙芋,前者更似個特濃芝麻慕絲,芝麻控應該會食上癮,反沙芋個糖皮整得幾出色,但我整身麻麻地芋頭,朋友食到津津有味就是