2024-05-06
黎巴嫰菜喺香港越嚟越有人氣,我喺中環同土瓜灣都有食過,但我念念不忘都係東涌Tbay呢一間😆😆 無論環境食物質素都係無可挑剔, 好有異國風情,勁有feel😎餐廳嘅裝修真係好靚,餐廳嘅燈光就偏暗,木色為主調配咗綠色嘅點綴,成個感覺好高貴🤩🌟Tea CollinsEarl grey配咗百裡香同埋氈酒,加咗少少梳打增加口感,非常好味😋🌟Passionfruit Yakult熱情果再加上乳酸同梳打,甜甜酸酸,清新👍🌟Mix cold Mezze黎巴嫰菜必點一定係豆蓉,呢個凍開胃菜拼盤分別有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉,炭烤紅椒合桃蓉同新鮮薄荷乳蓉,各有各特色🤩🤩 配30埋熱辣辣嘅比得包食真係一絕😎 四個蓉都好好食,如果真係揀,我最鍾意係新鮮薄荷乳酪,清新又好味🫶🏻🌟Chargrilled Octopus Tenticles呢個都係餐廳嘅招牌菜之一,八爪魚好大碌🤩🤩 炭烤完之後配咗蒜頭同蕃茄乾嘅油醬,非常惹味。值得一讚係八爪魚嘅肉質好緊緻,絕對係新鮮🫶🏻🌟Clams Pot份量好大,蜆係珍寶size😎 用簡單嘅香葉,檸檬同牛油嘅調味已經帶出鮮味👍我建議食每一隻蜆都跟一啖湯汁,雙重滿足🤩🌟Maison Du
🌟Tea Collins
🌟Passionfruit Yakult
熱情果再加上乳酸同梳打,甜甜酸酸,清新👍
🌟Mix cold Mezze
🌟Clams Pot
🌟Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill
必點菜式👍 有烤雞肉卷,烤羊肉卷,烤雞肉串同埋烤羊肉串四種,真係各有特色🫶🏻 唔同嘅香料帶出唔同嘅味道,唔同嘅煮法帶出唔同嘅口感😎 千祈唔好錯過喺側邊嗰四件羊肉芝士夾餅,一樣勁正😎 另外,烤肉都可以配埋薄餅皮,洋蔥,紅椒同乳酪一齊食,都有一番風味㗎🥰
Maison Du Mezze 真係一間非常出色嘅餐廳,無論肉類同海鮮都做得非常出色😎 飲紅酒或者白酒甚至香檳等都一樣適合🫶🏻 如果未食過黎巴嫩菜式嘅朋友真係要bookmark呢一間餐廳,搵日過嚟試下,一定滿意,真心推介🫶🏻