2017-05-30
之前成日聽人講食私房菜,但係一直都未有機會去試。今次同埋媽媽呀哥一家人去到觀塘食工廈既私房菜,懷著好期待既心情黎到唔洗煩食咩,由店家發板,乖乖地坐係度等食算la~砂鍋什菌龍躉骨湯黎得食中菜,飲番個湯又點少得呢。呢個湯用龍躉骨去煲,好香魚骨味,望落重有少少奶白色。飲落好舒服,好香魚味,每人都飲左2-3碗麻辣鹵水拼盆有牛肚丶豬大腸同埋無骨雞腳,麻辣的鹵水拼盆我真係第一次食,麻麻地好香,幾惹味!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇大大隻既蟶子皇超級甜美,配上蒜茸同埋辣椒真係不得了。除左蟶子皇之外,另一個隱藏主角就係係碟底索哂味既粉絲!蟶子汁同埋蒜茸汁流落去粉絲度索哂D味,正!薑蔥炒大肉蟹($399)而家係街市想買隻大隻少少既令肉蟹都要成200蚊以上,呢度重要有師父幫你煮埋真係超正!呢隻肉蟹真心係新鮮好食到不得了!肉質勁爽口,而且啖啖蟹肉都係鮮甜。最正係個兩隻蟹鉗成半隻手掌咁大隻,食完真心係忍唔住幸福地笑左出黎!唔單止蟹鉗好味,成隻蟹肉都好鮮甜爽口,連D蟹膏都好香好甜,真係不得了!菊子魚,採用12兩重既東星斑,將魚肉起左之後整成八個魚球,炸得金香酥脆。配上了柚子汁都幾新鮮,令魚肉味道更清新。炸得令,連條魚骨都炸得
黎到唔洗煩食咩,由店家發板,乖乖地坐係度等食算la~
砂鍋什菌龍躉骨湯
飲落好舒服,好香魚味,每人都飲左2-3碗
麻辣鹵水拼盆
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
炸得令,連條魚骨都炸得超香脆勁好食! 金絲翡翠鳳尾蝦
係節瓜上面鋪上了新鮮的大蝦,上面再加上金華火腿絲,最後再加左個玻璃芡~搞掂!
隻大蝦真心又係新鮮到不得了,蝦肉勁爽身又甜,咬落去真係海鮮味出哂黎!加上表面撒上的金黃火腿絲,為菜式加添了些許的咸鮮味,令菜式係咸同甜之間做到一個平衡!再加上個玻璃芡將兩個味道Mix埋一齊,味道真心唔錯
碧綠炒帶子
食完咁多肉,食番少少菜。帶子大大隻,幾好食
金華玉樹雞
非常非常嫩滑既雞,表面再加上火華火腿,味道帶點咸香好正!
雖然已經食到勁飽,但係都忍唔住要食多幾舊先帶走,實在好正!
蟹油銀芽炒麵
食到最後加番少少澱粉質先,用蟹油炒的麵,麵粉得好乾身,味道有少少咸,但係味道都OK既!
最後食埋個芒果布甸~舒服哂!
最後食唔哂所有野都重可以打包拎走,滿足到爆的一餐!