2017-08-17
今日同朋友又食拉麵lu🍜🍜🍜🍜🍜好耐無食過既關係 唔知會唔會有d偏頗唔知係咪因爲時間尚早 大約6點幾啦 間野係冇人既xd我地早少少個陣行過 佢仲係未開曬閘應該係6點先開門留意到別天神係度開左幾長時間 又有幾間分店 心諗應該唔差 想試左好耐所以我地都行左入去食佢都係bar檯對住廚房個種傳統式既拉麵店裝潢店入面得10個位度啦 所以舖仔細細 都坐得幾舒服如果你需要 佢仲有衣架比你掛外套 同掛袋係牆度店入面有d指示 教我地點加配料個d好似想要辣🌶可以加 七味粉+蒜蓉+辣芽菜濃味就可以 拉麵汁+蒜蓉+辣芽菜 咁連芝麻都教我地點加 (因為我同個fd成日都唔識倒d芝麻出黎🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️配料任加既 自己想要乜就拎乜仲有冰水自己酙同紙巾係頭頂比客人用🤧不過我地去個陣因爲冇人 所以d店員好得閒 會用下手機咁而廚房就係開放式既 佢地會企曬係度我地傾計食野好似都會比人聽曬咁就未必個個鍾意啦~ok 番正題~佢有兩款拉麵豚骨湯麵($75) 同蝦味噌豚骨湯麵($85)我地就一人一款試左豚骨湯麵❤️❤️❤️❤️❤️唔好睇個樣咁平平無奇認真個湯底好濃一擺落口就係濃厚既豚骨湯味但絕對濃而不膩麵係幼身既太麵 一向鍾意食粗麵
好耐無食過既關係 唔知會唔會有d偏頗
不過我地去個陣因爲冇人
所以d店員好得閒 會用下手機咁
而廚房就係開放式既 佢地會企曬係度
我地傾計食野好似都會比人聽曬咁
就未必個個鍾意啦~
ok 番正題~
佢有兩款拉麵
豚骨湯麵($75) 同蝦味噌豚骨湯麵($85)
我地就一人一款試左
真係第一次 因為平時都覺得d湯底太漏唔敢飲🌚
可想而知我有幾鍾意食😍🤣🤣
蝦味噌豚骨湯麵
蝦味噌豚骨湯麵❤️❤️❤️❤️❤️
我試左個湯底 同豚骨湯比起黎 就係多左陣蝦味 都好濃既 但反而冇豚骨湯咁鹹
我個fd就話味噌味冇乜 應該係豚骨味蓋過左
佢試完呢個再試淨豚骨湯就覺得兩個冇咩分別 可以呢個個味複雜d 都蓋過左
但我都鍾意呢個湯底 蝦味比較少食到
會濃d鮮味d
btw 佢d櫻花蝦都幾多 超足料
不過我fd話粟米有d多餘haha
但整體都係好正既
我地另外加左$10要罐可樂
貴左d 不過拉麵店係咁上下啦🌚😂😂
總括而言 呢間認真必試 真心推介
拉麵控一定唔可以miss左佢!
真係真係真係好好食 希望推介比多d人食到啦
btw 今次冇試到味玉🥚 下次一定會再黎試!
(絕對係少數我會想食完再encore既食店
(因為quota有限 平時都係試完就算數居多xd