2020-11-27 3760 瀏覽
終於在特別日子, 好友請我在手造意粉界頂頂大名 PICI 食了一餐超滿意的 BRUNCH  我地早小小12:00 來到,好彩未刑到等位時段。上了閣樓坐得更舒服,但枱與枱之間也頗為密集的,幾對無1.5米距離。 Weekend Brunch  11:00 - 4:00  $248 Starters (選二) 先送上用紙袋包仼bread Tuna Tartare 醬汁絕對是亮點,吞拿魚他他、牛油果索滿沙律汁,微微酸味, 又靚孜又醒胃 。Buffalo Mozzarella 意式沙律,以軟芝士、蕃茄、火箭菜等, 可惜我不愛苦味火箭菜,吃了蕃茄配軟芝士, 淡味芝士亦較易入口。 Main - Pasta (選三)Eggplant Ravioli 意大利云吞 ,質感略厚實,靭性強,相當有口感,用了茄子作錎配蕃茄醬,ricotta軟芝士,味道較為清新的素食。 Handcut Pappardelle 我超愛闊條麵,不過闊成咁都係第一次見麵條又粗又厚要切開先可以放入口, 麵條充滿靭性, 勁有口感, 而且掛汁一流,有鴨肉香和乳酪醬汁, 層次感相當豐富 ,較為味濃,不過真係好好味。 Girasoli  超可愛

我地早小小12:00 來到,好彩未刑到等位時段。

Starters (選二)

先送上用紙袋包仼bread

Tuna Tartare

Buffalo Mozzarella

意式沙律,以軟芝士、蕃茄、火箭菜等,

Main - Pasta (選三)
Eggplant Ravioli

Handcut Pappardelle

我超愛闊條麵,不過闊成咁都係第一次見

Girasoli

超可愛向日葵形狀云吞,云吞皮十分有彃性,
一切開濃濃的蛋漿傾瀉出來,配上咸香三文魚籽、菠菜苗和ricotta 軟芝士,味道夠香又突出。

Dessert
Tiramisu

Original Size 先可以滿足到我這個甜品控,
酒香和咖啡香也平衡得恰好,芝士夠多,質感濕潤超細滑,好味到不能控制地放入口。

雖要食物滿分,但密集度言高,未必是慶祝的好地方, 但店員好 NICE ,亦經常為客人加水, 加分位。

No service charge
2020-11-14