本身行去郵局嗰邊買嘢,行經福榮街,一望頭幾間舖,就見到有間新開張嘅餐廳,個招牌叫「Pho Bo」,所以即刻知道係越南餐廳🇻🇳。可能係新開嘅關係,門口有位哥仔好落力同好有禮貌咁拉客。由於唔使等位,所以我同同事一於入去試下。下午一點鐘,餐廳坐滿哂,我哋只能夠坐吧枱,都坐得舒服嘅!但餐廳好似無開冷氣咁,加上出面落雨,令我成餐都覺得好熱好熱、好焗好焗🥵,食到流哂汗,好似喺胡志明街頭食緊Pho咁...。餐廳無特別做午餐,因為大部份粉麵本身已經包熱飲。單餸越南粉每碗$34起,一啲都唔貴!感覺有啲似越式車仔麵。另外,仲有好多小食選擇,平均都係$2x有交易👍。我要咗招牌牛骨湯生牛肉檬粉($34),老實講份量就比較少,我病緊所以呢個檬粉量都勉強夠食。如果加底要$16,都幾貴下🙈!至於🐮🦴牛骨湯,味道都OK,唔會太味精;我比較欣賞係佢會附送兩嚿蘿蔔,都幾入味。另外,生牛肉份量屬正常,未算太細片、碎濕濕,味道可以。我同事就要咗招牌牛骨湯牛腩片金邊粉($34),我試咗牛腩片,感覺好似比生牛肉多,味道都幾好。題外話,每碗粉都會跟九層搭、生芽菜、辣椒粒同青檸,比客人自行調味;🍋青檸畀足大大嚿,唔會唔夠喉,正。另外
招牌牛骨湯生牛肉檬粉
招牌牛骨湯牛腩片金邊粉
香脆炸蝦餅
另外,我哋加咗一份香脆炸蝦餅🍤(2件)($22),嚟到我一望就知係入貨的、唔係自家製,因為我食過好多次依隻圈型嘅炸蝦餅。不過最緊要係好食,呢隻夠厚肉同彈牙😋。
越萊小食拼盤
同事就享用咗$18午市優惠,要咗越萊小食拼盤,呢個即係餐牌原價$25嘅精選拼盤。當中包括燒帶子明蝦涼伴茄子、蒜香牛油雞翼同炸春卷,每樣各一件,十分豐富。但嚟到見到就覺得炸得比較油😅,驚驚;不過真係幾大件,而且一次過有幾樣款式係吸引嘅。
熱柑桔蜜

餐飲方面,熱飲唔使加錢,仲有得揀菜蜜同🍊柑桔蜜添。我要咗後者,清清地、唔太甜,唔錯🤤。
餐廳吧枱有個掛釣可以掛袋,好方便😂。
總括嚟講,依間新開嘅越南餐廳性價比真係好高,一碗粉加多樣小食都只係$5x,味道亦都算過得去啦!唯一頂唔順係餐廳冷氣不足,希望下次再去依個問題會改善咗啦😊。
2020-05-25