2016-12-10 2807 瀏覽
返完教會 去朋友家附近一家泰菜館 就喺灣仔盧押道同謝斐道交界 由於唔近電車路 所以樓下環境頗安靜 食完飯落樓都唔洗即刻食廢氣大門口喺地下 但入到去要先上一層 所以其實係一樓 XD 地方寬敞 有梳化位每檯設有牙籤盒和獨立包裝嘅砂糖同蔗糖 每個座位預設餐紙巾 筷子 匙羹小妹率先點咗餐廳嘅招牌「龍眼冰」 雖然賣相唔係驚為天人 但飲一啖覺得非常值得!煲嗰陣一定唔只用咗眼見四五粒龍眼咁少 味道非常濃郁 果香更勝甜味 同屋企煲嘅一樣天然和有益叫咗一客「翡翠螺」做餐前小食 serve嘅方法非常有心思 碟上放滿冰塊來保持螺肉新鮮 但礙於冰塊可能唔乾淨 餐廳先用保鮮紙封碟 再將翡翠螺放喺保鮮紙面頭 仲喺中間挖個窿嚟點醬 真係好聰明嘅做法!先講個醬 因為佢好特別 唔係一般泰式辣醬咁簡單 加入咗青檸粒 所以味道層次非常豐富 甜酸辣鹹都有齊!辣嘅程度一般 而且消散得好快 建議怕辣嘅朋友勇敢啲試下佢共有5隻螺 每隻挖出嚟都同個殼一樣咁大 好新鮮 而且無本身調味 食得出最天然嘅海產味 唔算太韌 亦保持應有嘅彈性 雖然得幾隻咁少 但極力推介!之後點咗食泰菜必食嘅「蝦醬炒飯」 雖然賣相(又係)唔太靚 但亦有精心設計過

味道非常濃郁 果香更勝甜味 同屋企煲嘅一樣天然和有益
龍眼冰
真係好聰明嘅做法!
共有5隻螺 每隻挖出嚟都同個殼一樣咁大
雖然得幾隻咁少 但極力推介!
翡翠螺
之後點咗食泰菜必食嘅「蝦醬炒飯」 雖然賣相(又係)唔太靚 但亦有精心設計過 有大塊青菜墊底 吸下炒飯嘅油... 飯砌到好似個井咁 外面排咗好多蛋絲 很薄很均勻 無加調味料 係原汁原味嘅蛋... 旁邊放咗微微烤過的腰果和豬肉鬆 小妹覺得用肉鬆撈飯特別配合!飯的味道偏甜 所以食完都唔會口乾
「井」入面有兩隻新鮮大蝦祿 用蝦醬炒出嚟 肉質爽脆
蝦醬炒飯
估唔到一間泰菜館最令小妹難忘嘅係海鮮!
2016-12-04