2024-12-22
朋友們一直想食連續15年嘅米芝蓮六福菜館,上星期終於約齊人,好感動。黎到當要試必飲嘅西貢地道魚湯,看似簡單,裡面有大量嘅蕃茄,湯頭煲到勁濃郁,入口勁鮮甜,忍唔住要忍多碗。椒鹽奇脆豆腐勁出色的一道菜,件件炸得金黃酥脆,表面薄脆入唔會油膩的感覺,重點唔係一夾就散,內裡豆腐勁細嫰。椒鹽鮮魷(例牌)點左一份例牌,份量都幾多,炸得剛剛好,入口酥脆,鮮魷一D都無炸過龍,肉質嫰滑。椒鹽焗大連鮮鮑魚一上枱已相當吸睛,件件手掌咁大隻,入口帶少少椒鹽鹹香,而且外脆內嫰,鮑魚厚肉,且勁鮮甜彈牙,真係不得了。客家鹹菜木耳炆腩仔估唔到佢地炆腩仔都有一手,調味剛剛好,腩仔肉質好稔滑,一啲油膩感都無,配埋木耳鹹菜一齊食,真係好惹味,配飯一流。天婦羅桶蠔生菜包佢地d炸物真係相當有水準,表層皮薄酥脆,內裡蠔肉肥美,包埋新鮮生菜,層次感十足。脆皮風沙雞上枱時會另外配上南乳醬,沾上醬汁,味道更豐富、更有層次。薑蔥鮑魚焗飯 我地另加左大連鮑魚去製作,我最欣賞焗飯係用炒飯底,配埋香口嘅薑惹真係令你忍唔住食完一碗又一碗。
椒鹽奇脆豆腐
椒鹽鮮魷(例牌)
椒鹽焗大連鮮鮑魚
客家鹹菜木耳炆腩仔
天婦羅桶蠔生菜包
脆皮風沙雞
上枱時會另外配上南乳醬,沾上醬汁,味道更豐富、更有層次。
薑蔥鮑魚焗飯