2024-11-03 745 瀏覽
最近去咗位於西九龍文化地標嘅 Peony Garden 遊園,真係一個好靚嘅地方!室內裝潢精緻,重現咗《牡丹亭》中的《遊園驚夢》,坐喺裡面食飯感覺特別有氣氛✨。今次試咗以下幾道菜式:1. 金桔醋青瓜🥒 清爽可口,金桔嘅酸味令青瓜更加開胃,真係好適合作為前菜!2. 黃金脆魚皮🐟 魚皮炸得金黃酥脆,每一口都鬆化又香脆,絕對係一個好開胃的小食。3. 傳統焗蠔砵🦪 鮮嫩嘅焗蠔,配上特製醬汁,令人一試成主顧,味道濃郁!4. 頭抽煎八頭虎蝦🍤 虎蝦肉質鮮甜,搭配頭抽調味,味道一流,令人一口接一口。5. 紅燒肉🍖 肉質軟滑,醬汁濃郁,搭配白飯簡直係完美!6. 金勾啫啫芥蘭煲🥦 芥蘭煮得恰到好處,保持咗脆口感,啫啫汁更添風味。7. 歌樂山鴛鴦雞🍗 雞肉嫩滑,田雞都好肥美,味道香濃,真係好滿足!8. 經典台山菜果臘味煲仔飯🍚 醬油香味十足,臘味搭配米飯,令人回味無窮。9. 九年百合紅豆沙🍵 作為甜品,紅豆沙細膩香滑,百合嘅清香令整體口感更上一層樓。總括來講,Peony Garden 遊園真係一個唔容錯過嘅好地方!無論係環境、服務定係

今次試咗以下幾道菜式:

1. 金桔醋青瓜🥒
清爽可口,金桔嘅酸味令青瓜更加開胃,真係好適合作為前菜!

2. 黃金脆魚皮🐟

3. 傳統焗蠔砵🦪
鮮嫩嘅焗蠔,配上特製醬汁,令人一試成主顧,味道濃郁!

4. 頭抽煎八頭虎蝦🍤
虎蝦肉質鮮甜,搭配頭抽調味,味道一流,令人一口接一口。

5. 紅燒肉🍖
肉質軟滑,醬汁濃郁,搭配白飯簡直係完美!

6. 金勾啫啫芥蘭煲🥦
芥蘭煮得恰到好處,保持咗脆口感,啫啫汁更添風味。

7. 歌樂山鴛鴦雞🍗
雞肉嫩滑,田雞都好肥美,味道香濃,真係好滿足!

8. 經典台山菜果臘味煲仔飯🍚
醬油香味十足,臘味搭配米飯,令人回味無窮。

9. 九年百合紅豆沙🍵
作為甜品,紅豆沙細膩香滑,百合嘅清香令整體口感更上一層樓。

總括來講,Peony Garden 遊園真係一個唔容錯過嘅好地方!無論係環境、服務定係食物都非常出色,值得再次光顧!😋🥳