和牛燒肉 • 純📍加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖臨近聖誕,諗著請阿媽食餐好嘅,就book咗呢間嘅特選飛騨牛燒肉聖誕套餐,套餐價錢係$1580,本身覺得有啲肉赤,但係食到最後,覺得菜品嘅精緻程度同用料,唔係單單以高價食材堆疊出嚟嘅,而係真係有設計過嘅Menu👍🏻係值呢個價嘅餐廳位於尖東,入面大多係包廂同卡位,幾有私隱度,感覺好適合傾生意或約會,燈光亦唔會好似部分高級餐廳咁過份昏暗,影相都幾靚🥰🥗 沙律一落座佢會上一個沙律先,呢個沙律令我期待感提高不少,佢係一啲炸過嘅蘿蔔絲撈酸甜醬汁,下面仲有啲生菜,非常香口但一啲都唔膩,好似食緊啲好香口嘅零食咁,停唔到口,好開胃🥗 刺身係鱆紅魚同吞拿魚刺身,切得好厚所以口感好好,食得出好新鮮好鮮甜,好正🥗 前菜拼盤三種拼盤會定時更換Menu,而且行精緻路線,唔驚食太飽,今次嚟食嘅係一個壽喜燒和牛🥩海鮮茶碗蒸🥚魷魚條🦑壽喜燒和牛入面係日本蛋打成嘅蛋泡,和牛啱啱好熟,浸喺壽喜燒汁入面,入口係極致嘅綿滑香嫩,並且非常鮮甜,超好食!海線茶碗蒸入面有黑松露、帶子、香菇,仲有啲元貝絲夾雜喺蛋入面,勁香勁滑勁鮮甜魷魚絲我一開始以為係薯條😂結果原來出面包嗰層唔係炸
和牛燒肉 • 純
📍加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖

🥗 沙律

🥗 刺身

🥗 前菜拼盤三種

魷魚絲我一開始以為係薯條😂結果原來出面包嗰層唔係炸粉,而係酸酸甜甜嘅醬汁,都係偏開胃嘅小食,幾欣賞

🥩 飛騨牛和牛拼盤
正餐係一個勁豐富嘅拼盤,侍應首先會幫你燒一個用菇同牛排肉整成嘅味噌燒,本來擔心味噌會好濃味,或者菇嘅口感同和牛唔夾,結果味噌嘅味道鹹鹹甜甜,反而令塊牛嘅油脂香更加突出,加上菇同牛一樣一咬就斷,口感上好夾,配埋蔥嘅微微辛辣,釣開晒我地嘅胃口

之後都係自己燒嘅,侍應推薦我地食咗牛舌先,而豚肉味道比較重,所以最後先食😮

薄切牛舌好脆彈,口感好好👍🏻

我最鍾意飛騨牛排肉,油脂分佈真係勁均勻,係我最鐘意嘅肥瘦度,食入口幾乎唔洗用牙,勁香...

肉眼就再肥少少,而且因為比較大塊,食落再滿足啲🥹

最後仲有個有調味嘅豚肉,帶少少辛口嘅甜辣調味,有少少似叉燒嘅味道,非常惹味,建議最後食,因為可能會冚咗其他味道~

本身仲以為全部都係和牛,會食到好滯,結果因為提供咗幾款調味,有鹽、檸檬、燒汁,比較特別嘅係上面提到嘅味噌,我同阿媽最鐘意味噌,比較特別同解膩

🍚 海鮮石鍋飯

可能驚我地食唔飽😂雖然都幾飽,最後嚟咗個石鍋飯同蔬菜味噌湯,侍應會幫我地用蟹膏汁撈好,配料有帶子、蝦、魷魚🙂‍↕️飯焦勁出色,蟹膏汁勁香,調味好和諧,因為實在太香所以不知不覺地食晒😂食完捧住勁滿足嘅肚出嚟,好幸福...

• 飛騨牛和牛拼盤