餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2020-11-05 58 瀏覽
本人好少食素菜,不過係一位嚮往素食主義嘅朋友極力推介之下,決定試一試佢。一入到餐廳,就比個環境吸引住,原因係整個環境令我覺得舒適。我同女友各自叫左一個晚市套餐;$238一個晚市套餐,有前菜、手卷、湯、主食、甜品、飲品,不得不說性價比相當高。前菜係沙律,當中有柚子、車厘茄,甜甜酸酸,十分開胃。手卷亦都好特別。一般手卷都會用紫菜包住飯團,但今次手卷包住嘅係苜宿芽,食落嘅感覺好似豆苗加芽菜;而且加埋蘆荀、青瓜、芒果、牛油果,感覺好fresh。2款湯都充滿濃濃嘅雜菌味,西式嘅類似平時西餐廳飲到嘅蘑菇湯,口感非常豐富;中式嘅感覺就似飲緊補湯,充滿中藥嘅味道。主食分別叫左青咖喱薄餅、焗芝士千層麵。青咖喱入面全部都係蔬菜,但咖喱味都好濃郁,同有肉嘅咖喱一樣咁好味;除左有薄餅外,仲會白飯,2樣都同咖喱十分夾。焗芝士XXX,永遠都係我心中嘅排行榜 Top 10, 而餐廳嘅焗芝士千層麵亦都有相當水準。餐飲我地加錢轉左特飲,分別係洛神花及杏仁牛乳。洛神花茶好fresh,牛乳就好重杏仁味。最後仲要食埋2款特別嘅甜品。紫脆金迷,賣相好有層次感,有雪糕、酥皮脆片、奇異梓、糯米磁,加埋一齊嘅口感好豐富,又健康。紫薯

前菜係沙律,當中有柚子、車厘茄,甜甜酸酸,十分開胃。

最後仲要食埋2款特別嘅甜品。紫脆金迷,賣相好有層次感,有雪糕、酥皮脆片、奇異梓、糯米磁,加埋一齊嘅口感好豐富,又健康。紫薯千層pan cake,有好香嘅紫薯味。

經過今次之後,我對素食有所改觀,估唔到素食都可以咁好味。