2021-07-10
雅 ‧悠蔬食 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖泰式腰果糖醋猴頭菇 $138個醬係同咕嚕肉差唔多~猴頭菇可能出水時間過長比較淡~醬汁過多有點咸~同時令炸猴頭菇淋晒! 反而腰果沒有變淋~保持脆身!和風素鰻魚炒飯 $118驟眼咁睇都見唔到數鰻魚~但見到一粒粒午餐肉樣嘅素肉~普通炒飯調味冇特別~值得讚賞係飯粒乾身~亦感覺用油算少~素大蝦炒金邊粉 $118天婦羅素蝦外層炸粉過厚~金邊粉炒得有鑊氣同時唔會太過油膩~有蛋絲 豆腐干 草菇~口感幾好!土匪腐皮卷 $78脆卜卜熱辣辣上枱!入邊係用腐皮卷成~手工之作~ 如果配上醬汁 用嚟沾腐皮卷會更好~XO醬蘆筍豆腐炒素帶子 $148用炸雞髀充當素帶子~口感幾好!豆腐彈牙~蘆筍略嫌過老有啲渣~值得讚賞係用新鮮百合一齊炒!試過自己整新鮮百合就知道幾難洗🙈大啡菇松露薄餅 $158餅底薄身~不過除咗薄餅邊緣外~中間位置因為上面嘅toppings~變得軟林林濕濕的~芝士焗得偏乾硬~切開無拉絲效果~除咗菇片外~仲有菠蘿翠玉瓜~食落感覺唔會單調
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
泰式腰果糖醋猴頭菇 $138