2023-05-29
上星期五晚(26/5)食完呢間餐廳,令我忍唔住第一次出post,以免大家再受氣。1. 我地一行七個人,五個成人,一個中一學生一個小二學生,坐低都仲睇緊餐牌,門口收銀阿叔已經吩咐侍應俾七個湯我地。侍應過黎問我地要咩湯,我話我地想睇下食咩先,跟住佢話:我地係要叫左湯先,你地七個湯,幾多紅幾多白?可能佢無咁嘅意思啦,但我地收到嘅暗示就係我地一定要叫七個餐,中一我可以接受,小二,點解一定要叫一個餐呢?佢明明寫住最低消費一人$20。為免麻煩,我地無反抗,叫左七個餐。2. 湯同餐包喺我地仲未決定到食咩,已經全部黎哂,侍應嘅高效率,一直keep住,我仔的意粉仲未到,佢就捧住一盤啫喱黎,問佢要唔要花奶。我話:佢意粉都未到喎。阿姐話:意粉係慢啲,咁你要唔要奶?我話:食完嘢我地先要甜品。阿姐話:你可以放喺枱度,食完嘢食。我再話:我唔想咁快要甜品。阿姐再話:你唔要我咪又係是但放出嚟,我唔會放返入雪櫃。3. 成餐飯我地真係好忙,意粉未到,要處理甜品,之後,阿叔叔又要我地叫飲品了。佢喺收銀位叫過黎,吩咐我地要叫飲品。我朋友講得唔太清楚,叔叔表示不滿意,我唯有大大聲,清晰地講一次我地飲咩,叔叔才收貨。但我唔明白,
3. 成餐飯我地真係好忙,意粉未到,要處理甜品,之後,阿叔叔又要我地叫飲品了。佢喺收銀位叫過黎,吩咐我地要叫飲品。我朋友講得唔太清楚,叔叔表示不滿意,我唯有大大聲,清晰地講一次我地飲咩,叔叔才收貨。但我唔明白,佢聽得唔好點解唔行過黎,要全間餐廳嘅人都聽到我地飲咩。
4. 忙碌左一輪,終於食得哂七個餐,所有湯呀包呀甜品呀之後,想好好地傾下計啦,我地食飯唔係只係肚餓想食嘢架嘛,傾左一陣,阿姐出動勁執嘢,再過一陣見我地無動靜,阿叔再行過黎,話外面好多人等位,叫我地要走……其實佢從無講過有限時,我地又唔係坐左三四個鐘唔肯走,而佢出面,都唔係真係好多人囉(至少我地出到去,門口無人等位)結果,佢成功激勵到一個從未對一間餐廳寫過劣評的我,為佢寫出第一篇。
上黎一望,原來佢都唔少負評,睇黎佢無針對我地,對大家都係咁。
環境一般,食物都好一般,價錢唔貴但唔係平,$90以上一個餐,服務態度可以由頭差到落尾的餐廳,我喺附近大把其他選擇喇