2012-07-03 12 瀏覽
七一國慶,唔想同人迫睇煙花又想靜靜o地坐吓食餐飯,就選擇咗LCX 嘅suzuki cafe 食3 courses龍蝦餐,貪佢對住180度維港景,個夜景真係一流。成間餐廳個feel幾浪漫,一入去門口位置有棵好大嘅白色樹,掛住粉紅色紙鶴&心心,好有feel,女仔應該會好中意。龍蝦餐有3個courses:appetisers-龍蝦湯味道濃,都ok鮮甜,可惜唔夠熱-魚子醬龍蝦mousse 多士,幾特別,咬落卜卜脆嘅魚子醬撈埋綿綿o地嘅mousse同食,口感豐富豐滿,有魚子醬食感覺上抵食咗-小龍蝦: size 唔係好大,好彩夠鮮味補返數main course-白酒忌廉比目魚+薯蓉: 個汁好creamy,同薯蓉味道好夾;魚味道一般,冇龍蝦咁突出-焗龍蝦: 超多肉 & 羔,份量好多,差d食唔哂!dessert:-焦糖3重奏朱古力餅: 個人非常嗜甜,所以覺得最好食呢個 食落有唔同層次嘅味道(vanila 雪糕+焦糖+ 朱古力) & 口感 (棉花糖+焦糖fudge+朱古力mud pie),一切落去d雪糕流落朱古力mud pie度,撈埋佢煙煙un un,好好味!!! drink: 榛子抺荼:加錢轉野飲,

龍蝦餐有3個courses

appetisers
-龍蝦湯味道濃,都ok鮮甜,可惜唔夠熱
-小龍蝦: size 唔係好大,好彩夠鮮味補返數

main course
;魚味道一般,冇龍蝦咁突出
-焗龍蝦: 超多肉 & 羔,份量好多,差d食唔哂!

dessert:
-焦糖3重奏朱古力餅: 個人非常嗜甜,所以覺得最好食呢個

drink:
榛子抺荼:加錢轉野飲,初頭飲覺得淡,原來要飲下攪下,等d味互相融合先好味。兩種味道幾平衡,冇話偏甜or偏苦

overall 嚟講300蚊幾就食到龍蝦兼睇煙花,我覺得好抵

有2面維港景
頭盤