2023-04-13
Associazione Chianti 牛扒出色其實都唔係新聞嚟,襯住高興日子一於去食個靚扒!前菜先揀左 Salumi Misti , 即係 cold cuts 嘅拼盤,佢有三四款唔同嘅肉,都係一啲咸味相對地比較重嘅肉,意料之內。之後就係 Carne Cruda ,托斯卡納風嘅牛扒他他,同法式相比無輪係配料同味道上都有好明顯嘅分別,呢個絕對值得試。重頭戲當然就係牛扒喇 ,今次揀左12-20日熟成T骨嘅 Bistecca alla Fiorentina 翡冷翠牛扒 ,叫得做 翡冷翠牛扒 必需要符合三個條件,首先要係有一定重量以上嘅T骨扒,其次起碼要有三指厚 同埋一定要係明火燒,所以技術上同其他牛扒嘅造法唔太一樣,加上佢地特製嘅調味,牛柳同西冷都好好食,西冷果邊直頭係大癲。酒方面就由佢地嘅 ”wine guy” 介紹左枝意大利 Stefano Amerighi Cortona Syrah,香港地去餐廳開枝酒就點都唔會抵喇,但係佢又真係介紹得好好,因為我地食托斯卡納風但又唔想飲 Brunello,佢介紹呢枝 Syrah 同澳洲嘅好唔同得嚟同啲牛都非常之夾。甜品叫左 Meringata 意
甜品叫左 Meringata 意式蛋白餅,唔好被佢個樣嚇親,負擔係出奇地低,唯獨係如果不好此道嘅朋友應該會覺得超級甜。
最後以一 shot Amaro Vecchio Piemonte 作結,一款來自意大利嘅飯後酒(digestif),非常之突出嘅苦味同甘味,店員話就好似人生一樣,時苦時甘,咁話~