2018-09-26
好朋友岩岩歐遊返黎話要俾手信我,咁就順便約食dinner見下面啦朋友係北方人,佢話思鄉,所以就叫我陪佢食返餐京菜,等佢回味家鄉既滋味呢度地方環境闊落有氣派,走向傳統雅緻既中國風先上店家既麥茶同小碟,再睇下叫咩食餐牌内既菜式種類相當多,但只有我地兩個人唔食得多,所以我地只係揀左一款涼菜、一碟熱葷同一個麵share食左先涼菜係我揀既,我地嗌左碟“京城豬皮凍”HKd$82+10%調味帶酸醒胃,加上豬皮凍滿滿既膠質,眨下眼就食清光嚕熱葷方面就係朋友所選既“午門面青”HKd$118+10%,面青原来姐係豬頸肉除左豬頸肉之外,當中仲有經過走油至脆身既薄准山片,醬汁味濃帶甜,味道唔錯而麵食方面我地就要左碗“蕃茄蛋手幹麵”HKd$72+10%估唔到有咁大碟,份量都幾多!!!!蕃茄湯底用上鮮茄,天然既酸甜茄味十分開胃,手幹麵既麵質彈牙,令人食得好滿意最後我地見個胃仲有空間,所以就要左碟“老佛爺米糕(8件)”HKd$98+10%做飯後甜品食落香而不膩,沾上清甜既桂花糖漿同食更為一絕,正好為呢餐“老家”既美味劃上甜蜜既句點
呢度地方環境闊落有氣派,走向傳統雅緻既中國風
先上店家既麥茶同小碟,再睇下叫咩食
涼菜係我揀既,我地嗌左碟“京城豬皮凍”HKd$82+10%
調味帶酸醒胃,加上豬皮凍滿滿既膠質,眨下眼就食清光嚕
而麵食方面我地就要左碗“蕃茄蛋手幹麵”HKd$72+10%
估唔到有咁大碟,份量都幾多!!!!