2023-12-15
私房菜我好少機會食,今次好好彩朋友帶左我嚟呢間私房菜食西餐,先知原來咁高質~ 一入到去個環境佈置得好有聖誕氣氛,亦好温馨,好似去左人地屋企咁🎄Welcome Bread有兩款,一款係蕃茄多士比較脆身,另一款係食到好香牛油,比較易咬,各有特色😸Lunch Menu 好多款式,樣樣都好想食,唯有分幾次嚟食晒佢😻✨龍蝦濃湯 - 係主廚Chef Azmi嘅Signature,冇加到任何Cream但亦能夠做到好細滑嘅質地,用最天然嘅食材熬製24小時,難怪味道咁香濃,滿滿龍蝦鮮味🦞✨蕃茄薄荷湯 - 面頭嘅薄荷葉帶出淡淡香味,個湯亦真材實料用原個蕃茄烹調而成,微酸亦好開胃🍅✨椰殼煙熏阿根廷黑安格斯牛里脊 - 肉質好粉嫩,佢油脂唔多但口感好嫩好軟腍🥰好驚喜嘅係佢咁粉嫩都冇出血水💯而且用椰殼煙熏煮法天然又特別,煙熏味好香~旁邊嘅薯蓉好順滑Creamy,唔會有粒粒,好易入口😋✨巴東牛肉配芫茜斑蘭飯 - 巴東牛肉用左超過10種嘅香料煮成,惹味而不辣,芫茜斑蘭飯真係物有所值,食到焦香,飯粒煙韌,配搭巴東牛肉一齊食好夾🤤伴碟嘅自己製醃菜酸酸地好解膩👍✨Tiramisu - 用左蘭王蛋製成,顔色偏黃,蛋味好出,質
✨Tiramisu - 用左蘭王蛋製成,顔色偏黃,蛋味好出,質地夠smooth又好香咖啡味😍
✨芒果木糠布丁 - 底層係粒粒木糠,面頭係Mango Sauce同雜莓雪葩,層次同口感幾豐富🧡
✨French Dammann Freres Tea - 法國品牌茶包,包裝已經好精美,仲有八款唔同口味,我地揀左4 Fruits Rouges同埋Bali Flavoured Green Tea. 前者果香味幾出;而後者比較清,感覺幾消滯🫖碟邊伴有自家製薑餅,好啱送茶食😝