2023-12-27 32 瀏覽
好耐之前食過一次,一直都好想搵個機會回味一下,因為佢地嘅海鮮令我留下幾嘅印象,襯聖誕假期前與好友去九龍城食浜滝慶祝一下。我地點左幾款野食,另外店員都推介左蘭王石窩白魚肉餅飯和釗路海螺燚燒,難得黎到一試無妨。日本水果蕃茄食主菜前先來開開胃,蕃茄色澤紅潤,入口勁新鮮清甜多汁。鱈魚白子千祈唔可以錯過現時最當造的白子,入口嫰滑肥美,配上柚子醋汁,鮮味更較出。特味海老刺身看似平平無奇的大蝦刺身,但佢地身旁伴隨一個重點「蟹膏醬配上蘭王蛋黃」,攪拌後將大蝦浸到蟹膏中,記住蝦肉一定要沾滿醬汁,放入口已感覺到幸福的味道,每啖蝦肉都有香濃細滑鮮味,蝦肉肥美鮮甜。日夲鵝肝xxxL炸海虎蝦一上枱已經相當吸睛,虎蝦份量十足,酥脆爽彈,配上鵝肝一齊食鮮味十足,蝦頭裡面有滿滿的蝦膏,千萬不要錯過。唐揚鹽味原條穴子原條穴子不需要太多的調味,用薄薄嘅粉炸至金黃,外脆內嫰嘅口感已經無得輸,再上加少少鹽提鮮,更具風味。釗路海螺燚燒先來一個點火儀式,也令外層多一份焦香味,餐廳會將海螺肉處理成粒狀,令口感更爽彈,唔會過韌,而且醬汁沾滿每件螺肉,入口更滋味。蘭王石窩白魚肉餅飯沾上蘭王蛋的飯粒入口更滑,最適合依啲天氣黎食,而且每啖

日本水果蕃茄
食主菜前先來開開胃,蕃茄色澤紅潤,入口勁新鮮清甜多汁。

鱈魚白子

特味海老刺身

日夲鵝肝xxxL炸海虎蝦

唐揚鹽味原條穴子

釗路海螺燚燒

蘭王石窩白魚肉餅飯
沾上蘭王蛋的飯粒入口更滑,最適合依啲天氣黎食,而且每啖都食到油香,唔需要加上醬汁都夠美味。