2024-09-15 403 瀏覽
我要烤魚喺旺角同銅鑼灣都有分店,除咗烤魚之外仲主打串燒,除咗魚之外仲有好多其他唔同嘅選擇。 位於百樂中心 8 樓嘅我要烤魚座位大約60個,環境都幾寬敞,坐得幾舒服,同朋友一邊食川菜一邊傾計,正!一場嚟到就梗係要試下佢嘅烤魚!唔食辣嘅食客都照顧埋,可以選擇酸酸甜甜嘅蕃茄湯底,同樣咁受歡迎。湯底:麻辣 (有籐椒)、香辣 (有鹹香)、酸辣同蕃茄湯底 (唔辣)辣度:BB 辣、小辣,中辣同大辣。魚:鱸魚 (實啲),清江魚 (滑啲)每個湯底都會跟送6️⃣款配菜:麻辣 / 香辣:豆芽、蓮藕、土豆片、䈑荀、魔芋,娃娃菜酸辣:豆芽、蓮藕、豆卜、䈑荀、金菇,娃娃菜蕃茄的:魔芋、豆腐、土豆片、粟米、蕃茄,娃娃菜⭐🐟酸辣金湯酸菜烤魚 $298- 我哋揀咗清江魚。魚經炸過之後再入鍋,為條魚加咗炸咗脆脆地嘅口感,配埋呢個酸辣湯底好開胃。我哋叫咗 BB 辣,店員好貼心咁周不時過嚟加湯比我哋。我哋仲另外叫咗幾樣唔同嘅烤魚配料⭐啫啫墨魚滑 $78/份- 雖然叫啫啫墨魚滑,但除咗墨魚滑之外仲有好多配料,包括咗蓮藕、洋蔥、椰菜花、芽菜等,墨色滑有咬口得嚟但相對軟嘅口感,整體上同其他食材唔同嘅質地令個口感充滿唔同嘅層次。🥓牛骨髓

辣度:BB 辣、小辣,中辣同大辣。
魚:鱸魚 (實啲),清江魚 (滑啲)

每個湯底都會跟送6️⃣款配菜:
麻辣 / 香辣:豆芽、蓮藕、土豆片、䈑荀、魔芋,娃娃菜
酸辣:豆芽、蓮藕、豆卜、䈑荀、金菇,娃娃菜
蕃茄的:魔芋、豆腐、土豆片、粟米、蕃茄,娃娃菜

⭐🐟酸辣金湯酸菜烤魚 $298

我哋仲另外叫咗幾樣唔同嘅烤魚配料

⭐啫啫墨魚滑 $78/份

🥓牛骨髓 $48/份
- 唔係度度都有得食嘅牛骨髓,佢吸咗個酸辣湯嘅味道之餘入口綿綿,非常美味。

🥓鴨血 $32/份
- 另外叫咗份鴨血,質地比較實嘅鴨血放咗落個湯度都唔會散,入口少少爽都幾有口感。

🍜稻庭烏冬$20/份
- 另一款吸湯嘅配料,同牛骨髓一樣,稻庭烏冬入口都係比較軟熟,個烏冬煮咗一陣就吸咗酸辣湯嘅味道,

除咗烤魚之外,我哋仲叫咗啲串燒同燒物:

🍢牛胸爽 $14/串
- 牛胸爽係心臟隔離嘅膜,起初見到白色以為係成塊脂肪,原來佢係軟骨部位嚟,燒香咗嘅牛胸爽有啲爽口又有啲煙韌,配上味粉好香口,送啤酒一流

🍢西斑牙叉燒串 $14/串
- 有少少似平時食嘅叉燒但香口好多,入口肉味濃郁而且一啲都唔韌唔硬。

🦪陀地燒生蠔 $12/隻
- 呢個燒生蠔要大推! 雖然唔係話好大隻,但$12一隻就好抵食,燒生蠔上面有滿滿嘅蒜蓉,啱晒我呢啲蒜蓉控!

🍍甜蜜燒菠蘿 $10/串
- 燒香咗燒熱咗嘅菠蘿特別甜,呢份燒菠蘿燒完一啲都唔乾,保留咗菠蘿原有嘅鮮甜同水份,正!

飲品
- 自家製檸檬香茅薏米水 $22

🍺Sapporo生啤 $48
- 食烤魚就梗係要配啤酒!大大杯都只係 $48,Sapporo 生啤做緊買一送一優惠,千祈唔好錯過 🍻🍻

整體嚟講,我要烤魚幾抵食,無論係2個人嚟定一班人嚟,都可以有唔同嘅食物滿足到唔同人嘅喜好同食量。呢度嘅服務除咗好貼心之外,店員都好友善,會介紹返唔同嘅食材同食物,值得一試!

2024-09-12