2017-07-18 12934 瀏覽
近日身邊實在太多親友推介小肥一嚐灣仔區內一家隱蔽意粉店「Pici」,週五終於忍唔住要同甜心兒及其閨中密友一齊去試吓究竟有幾堅!因深知餐店不設電話訂座,小肥收咗工就立即趕往,四周影完相後就好自然地去攞位,接待處位肥哥哥卻毫不友善地告知要人齊先可入座。小肥對此例並不陌生,只係眼見全店只有兩大位食客,自己行到滿頭大汗,一同進食o既朋友亦快將抵步,心諗店員態度都可以溫婉啲,又或者係俾細佬等緊時睇住餐牌先。。。果然不出所料,集齊三人後店內o既食客人數都未有增加。。。埋位後,送上餐牌及清水o既外籍女服務生同接待處嗰位肥哥哥一樣為黑面神代表,唔通我地三人o既外表咁惹人生厭咩?!當問及餐牌上最後一項是日意粉係咩黎時,黑面女神即指向牆上o既反光玻璃板並讀出大家都唔係好睇到o既菜式名稱;XO仔自認意大利文唔叻所以就問多兩句啦,真係估唔到佢敷衍答一答都咁辛苦囉。。。點好食物,黑面姐姐就呈上麵包一袋。Tagliatelle – Porcini mushroom, butter, parmesan($140):第一道上o既蘑菇意粉麵條粗厚彈牙,菇味清淡輕巧,無奈溫度卻只屬微暖,感覺唔夠新鮮熱辣辣。Tagliol
,唔通我地三人o既外表咁惹人生厭咩?!
點好食物,黑面姐姐就呈上麵包一袋。
麵包
,感覺唔夠新鮮熱辣辣。
Tagliolini – Shallot, white truffle paste, fresh shaved black truffle($160):此道松露意粉味道係就係好清香,個人只係嫌麵條過腍同過濕。
Pasta of the Day – Gnocchetti sardi, sausageragu($140):我地其實只係叫咗一客是日意粉,單都係咁打,服務生卻誤傳來咗兩客,而原本點嗰客「Liquid parmesan ravioloni」就冇出現過。兩碟外觀不同o既意粉相信出自不同廚師手筆
,質感就好夠煙韌,但係兩者o既調味就偏咗少少咸。
Pasta of the Day – Gnocchetti sardi, sausage ragu
Classic lasagna – Beef ragu, béchamel, parmesan($120):菜式不單同是日意粉一樣偏咸,三人最不滿就係千層麵有陣燶味
,實在叫人失望!
Pappardelle – 8 hours slow cooked beef cheek ragu, onion, carrot celery($140):粗厚o既意粉同牛肉o既口感均較硬同乾,味道都係嗰個字「咸」

Roman ravioli – Italian sausage, pork cheek, tomato sauce, pecorino cheese and black pepper($150):唔知廚房師傅係咪一邊煮一邊飲呢?!意粉一碟比一碟咸,意大利雲吞直頭咸到我地三個從不浪費食物o既為食貓都頂唔順
,最終更食剩,絕對可以用驚嚇黎形容!
「Pici」半開揚式o既間隔令室內空調不甚足夠,加上座位狹窄,XO仔o既汗水簡直係流個不停
。唔知係咪大廚放假呢,意粉菜式實在咸得過火,好少親友介紹o既餐廳出品會咁有問題囉,加上當晚遇著黑面神服務生們,三人由到步到離開都未有一刻覺得享受過,不受歡迎o既程度實難令人回頭
2017-07-14