2010-10-22 892 瀏覽
心血來潮走去買蟹食, 山長水遠由旺角攞返屯門, 咁長車程蟹仔都冇被焗親, 返到屋企仲好生猛. 離遠响對面馬路見到勝記, 好開心, 招牌算搶眼易搵. 再望下雪櫃內大閘蟹的價錢, 原來蟹乸比蟹公貴, 即使係同一重量, 老闆話乸會爆膏 d, 可能呢個就係原因囉... 價格幅度方面, $65 - $150. 送蟹醋, 紫蘇葉, 即沖薑茶. 蟹剪和蟹挑, 係講價講番嚟的, 多謝老闆~蟹公膏又香又滑, 好好啜, 蟹乸膏較硬身, 多吃會漏, 原理就好似食雞蛋一樣, 半熟蛋黃當然比全熟嘅好食好多 ! 公乸嘅膏除左有軟硬之分外, 最大不同係, 啜清蟹膏後, 公還有白色嘅軟膏吃, 很甘香, 這是蟹乸沒有的喔... 所以, 公確係抵食, 只係下次要買大隻 d, 因為細隻好難剥瞉...前面尖嘅係公, 後面2隻圓嘅係乸, 好易認 !洗乾淨之後, 可以蒸得喇 ! 反轉佢, 蟹汁會留番响蟹蓋度, 放紫蘇葉一齊蒸, 差不多熟嘅時候就會聞到陣陣蟹+紫蘇葉香味.食嘅時候一定要點蟹醋, 蟹肉明顯鮮甜好多.除左肚肚唔同, 我仲有個未經證實嘅有趣發現, 蟹乸嘅鉗比蟹公細隻, 係咪因為自然定律關係, 公要大隻 d

1皇2后, 公$65 大婆$100 二奶$80, 埋單再 9折.

9月圓時10月尖, 過埋今個月蟹乸要企埋一邊 !

前面尖嘅係公, 後面2隻圓嘅係乸, 好易認 !

隔水蒸15分鐘~~~

熟左~

食嘅時候一定要點蟹醋, 蟹肉明顯鮮甜好多.

蟹乸肚肚是圓的...

除左肚肚唔同, 我仲有個未經證實嘅有趣發現, 蟹乸嘅鉗比蟹公細隻, 係咪因為自然定律關係, 公要大隻 d 方便出去搵食呢?!

先蒸第1隻蟹乸, 未算很爆膏~

由於蟹膏凍左冇咁好食, 我分開3次蒸, 首先食乸, 大火蒸20分鐘, 敝家伙, 過火左, 腳仔肉有 d 痴彀. 打開蓋見到不算好爆膏, 唯有寄望一下隻...

第2隻蟹乸, 膏明顯較多, 硬身~

轉中火蒸15分鐘, 明顯有改善, 肉滑左, 爆膏情況亦有起色. 此外, 有樣野要提提大家, 蟹心超級寒涼 (打開蟹蓋後, 隱藏在蟹身中央果堆蟹膏內, 淺灰色, 類似五角形), 千祈唔好食呀 !

蟹公膏也不少, 滑到可以啜 !

最後食蟹公, 佢嘅膏係最香最滑, 確實有咸蛋黃 feel, 無可擋的感覺, 只欠古越龍山~~~~~~~~
2010-10-19
外賣自取
9月圓時10月尖, 過埋今個月蟹乸要企埋一邊 !
隔水蒸15分鐘~~~
熟左~
蟹乸肚肚是圓的...
先蒸第1隻蟹乸, 未算很爆膏~
第2隻蟹乸, 膏明顯較多, 硬身~
蟹公膏也不少, 滑到可以啜 !