2024-10-17 215 瀏覽
好耐都冇食過港式嘅扒餐了,今次黎到位於旺角鐵板世家,依到修好有舊時代香港味道,依到 dinner ser都幾多野揀而且價錢都好抵下,仲有跟餐湯、餐包、甜品同餐茶,今次我地2個人叫左2個扒餐黎食1.鐵板肉眼拼豬扒同鐵板肉眼扒上到枱時會同你落汁,有黑椒同蒜蓉汁揀,可以揀汁另上,唔一定要淋上面,因為我個人唔鍾意彈油同太汁,所以揀左另上。2份扒都夠晒大塊,肉眼扒5成熟食落肉質鮮嫰,一啲都唔會韌,熟到岩岩之好。坊間好多都會用鬆肉粉乸到冇晒牛味,但依到就好夠肉味,所以唔駛點汁都覺得好夠味道。係目前食過咁多間專食扒餐黎講嘅港式餐廳黎講係最有水準同好食,而豬扒都嫰滑,唔會話太薄,所以食落好鬼滿足。扒餐配嘅薯條都好好食,唔會話好油,又冇炸過龍,點埋佢d汁食就緊正2.餐包餐湯港式扒餐就緊係唔少得餐包同羅宋湯嘅配搭,餐包食落鬆軟,加埋牛油食最正,而羅宋湯味道香濃,同舊時嘅味道差唔多,連我少飲餐湯嘅人都忍唔住飲晒。3.甜品依到嘅甜品係啫喱,有得揀落花奶定唔落,配埋依個啫喱做依餐嘅結尾,真係好有返返細個時候嘅感覺。整體黎講,餐廳食物質素高,好過好多地方嘅扒,而且價錢公道,可以食完再食。

1.鐵板肉眼拼豬扒同鐵板肉眼扒

2.餐包餐湯