6天前 0 瀏覽
天氣陰寒陰寒但又想食大排檔,好彩有朋友介紹我地風雲排檔比我地舒舒服服咁食大排檔鑊氣小炒!雖然我地得兩個人,但睇完個餐牌之後,樣樣野都想試想食!結果嗌左好多野食!仲要樣樣都大大份!都米話唔抵🙊炸饅頭($58)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好老實!呢個係朋友話充滿儀式感既炸饅頭,當我地睇埋呢到啲介紹相,我地即刻嗌左!佢係不過不失既炸饅頭,外脆內軟,但船頭既諸葛亮真係唔簡單🤣!荔枝蝦球($78)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蝦肉唔會有梅既味道!再加埋佢既甜甜果味醬汁,提升左蝦既味道!外脆內爽口彈牙!呢個一定會再番黎食呀!鑊氣豉椒炒蜆($108)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️無改錯名!真係好有鑊氣!唔會太辣!但手非常惹味!真正展現大排檔既味道!呢個絕對係切叫既餸!避風塘茄子($88)⭐️⭐️⭐️⭐️可能食左鑊氣豉椒炒蜆有比較,相對無咁好鑊氣既避風塘茄子,好少既辣味,茄子無好入味,但都好香口,停唔到係咁夾黎食,啲蒜脆脆差啲想搵匙羹刮黎食!瑤柱蛋白菜粒炒飯($88)⭐️⭐️⭐️⭐️可能全部小炒都好惹味,配起上黎個飯會清啲,但配合埋啲小炒,覺得我地揀岩左呢個飯!仲可以拎避風塘茄子既炸蒜黎撈飯!超級好食!水蜜桃雜果茶(壺)($88)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大排檔唔想飲啤酒,食咁香口惹味既野
炸饅頭($58)

炸饅頭
荔枝蝦球($78)

荔枝蝦球
鑊氣豉椒炒蜆($108)

鑊氣豉椒炒蜆
避風塘茄子($88)
⭐️⭐️⭐️⭐️

避風塘茄子
瑤柱蛋白菜粒炒飯($88)
⭐️⭐️⭐️⭐️

瑤柱蛋白菜粒炒飯
水蜜桃雜果茶(壺)($88)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

大排檔唔想飲啤酒,食咁香口惹味既野,嗌番啲清甜既飲品,解一解膩!重點係!我地食完成餐飯,番到屋企唔會覺得口渴口乾,呢個水蜜桃雜果茶真係幫到唔少!同埋大大壺兩個人岩岩好!咁樣斟出黎唔會有冰但又會好冰涼清甜!又係回頭必點!
水蜜桃雜果茶(壺)
總括黎講,食物質素有大排檔既鑊氣,但就唔使風吹雨打,陰陰濕濕咁坐係污污糟糟既街邊食。可以舒舒服服咁享受香口小炒!如果黎開旺角想食有鑊氣既野,又或者成班朋友要搵地方吹水,一定會再黎!
2025-02-18
炸饅頭
鑊氣豉椒炒蜆
避風塘茄子
瑤柱蛋白菜粒炒飯
水蜜桃雜果茶(壺)