Bochord

呢間餐廳環境真係好有英倫風情,裝修靈感好似古典英式圖書館,啲木質書架、精緻吊燈同埋皮質沙發,真係營造出一種優雅又復古嘅氛圍,令人有種置身小說入面嘅感覺。最吸引係有一面180度嘅落地玻璃,可以一覽無遺維港海景,日夜都各有千秋,邊食嘢邊欣賞景色,真係好享受😎 之前同朋友嚟呢度食tea,今日就嚟食佢嘅set lunch🥰 有3/4/5 course 簡,我哋揀咗4 course,可以食埋甜品😋✅Smoked Wagyu Beef Tongue牛舌切得薄薄地,煙燻味十足,配上蜜瓜嘅甜香同埋辣根優格嘅微酸,清新又有層次感,仲有醃薑同脆覆盆子,口感更加精緻。✅Scottish Smoked Salmon & Calamari Roulade煙燻三文魚咸香濃郁,配低溫魷魚,形成強烈對比,再加埋羅勒醬同糖心蛋,味道清新又豐富✅Hummus & Artichoke Bisque湯底滑順帶豆香,黑蒜加茴香提升香氣,日曬番茄微酸開胃,層次豐富,清新健康,地中海風味十足。✅Lobster Bisque (+$58)龍蝦湯濃郁鮮甜,白蘭地添層次,酥皮酥脆,可以自己加奶油,豪華又滿足,打卡都好岩✅Crab Mea

✅Smoked Wagyu Beef Tongue

✅Hummus & Artichoke Bisque

✅Lobster Bisque (+$58)

✅Crab Meat Spaghetti

手工意粉彈牙,雪蟹肉鮮甜,帕瑪火腿湯底鹹香濃郁,蛋黃融入之後,口感滑溜,好惹味

✅Red Wood Charcoal Grilled USDA Prime Beef Tenderloin with Morels

牛里脊外焦內嫩,煙燻味同埋牛肝菌醬完美結合,鴨油煎土豆係香脆,而啲蔬菜就平衡咗油膩感,整體質感一流

✅Lemongrass Mango Mousse& Umeshu Pear Mousse**

檸檬草芒果慕斯輕盈清爽,而梅酒梨慕斯酸甜優雅,兩者甜而不膩,係一個完美嘅結束