2024-09-06 99 瀏覽
好耐都冇食港式嘢食啦,今日放假,突然間好想搵間經典嘅香港茶餐廳去食嘢,於是就揀咗好耐,見到網友推介既《茶記研究所》喺油塘,於是就走咗過嚟試吓!!到咗度先知原來有咁多選擇,超級滿足!首先,想大讚一下呢度嘅店員,服務態度非常好,落嘅單好快就送到,令人感到十分舒適!坐都係坐得好舒服既,有一種食飽左都仲想坐一陣既感覺,係香港既茶餐廳係難得少有既!!👍👍👍1️⃣ 首先嚟個凍檸檬蜜糖咖啡,真係爽口開胃,尤其係凍嘅,仲加返蜜糖,玩咗吓新口味,果然香滑得黎又解渴👍。平時最多都係飲凍檸蜜嫁咋麻,但估唔到蜜糖同咖啡可以咁夾嫁喎,個甜變得好細膩,唔係普通糖漿果隻死甜,同埋加左檸檬之後好清新,呢個係夏天必飲既👍👍👍👍2️⃣再有就係茶記招牌炒飯,價錢超抵,就有超級超級豐富嘅配料啦已經,包括新鮮蝦仁,櫻花蝦,豬肉,同埋蝦醬,好香味,同埋份量足,飽肚又開心😋。蝦醬用黎粉飯係好香嫁,同埋特別有香港情懷,呢個係5個good(滿分)既選擇!!👍👍👍👍然後佢哋嘅蝦仁真係鮮甜又釋出滿滿海鮮味,熱炒後嘅櫻花蝦仲有返點脆口感覺,真係好香,好惹味!呢度環境裝修都好OK,合理make sense,總括而言,《茶記研究所》係必食之選!!👍👍👍

呢度環境裝修都好OK,合理make sense,總括而言,《茶記研究所》係必食之選!!👍👍👍👍