2024-07-26
🇯🇵為於荃灣廣場對面嘅小店,喜歡小店可以坐bar枱望住師傅切魚生同準備食材,好有日本嘅感覺。小店有刺身、壽司、串燒、主食,選擇種類好多🦪桃取蠔 $68/1日本直送來自三重縣桃取嘅生蠔,生蠔有手掌咁大隻,生蠔肉身厚肥,味道鮮甜,海水味比較淡。配上特製嘅酸汁,更突出鮮味🥗蟹肉牛油果凱撒沙律 $78蟹肉絲包裹住牛油果,上面有大量蟹籽,蟹肉絲份量好多,淡淡嘅蟹肉鮮甜味作為前菜好清新怡人🐟蜜柑鯛薄切 $99蜜柑鯛係鯛魚食蜜柑味嘅飼料,所以鯛魚食落會有淡淡蜜柑味。蜜柑鯛出名無腥味,餐廳配搭一款自家製酸汁,點埋醬油味道更有層次。唔點醬油就更能食出天然蜜柑味,各有特色。🍣特上十貫目 $318點題幾款特別深印象,但整體十款都新鮮高質。拖羅油脂滿滿,入口即溶。海膽超鮮甜,絕對不輸我最近去旅行食到嘅海膽質素劍魚腩入口綿軟,具豐富脂肪炙燒左口魚,經炙燒的壽司香氣特別令人記憶深🥣清酒煮蜆 $62清酒煮蜆湯加入一味粉和少少薑,入口帶一點辛口,幾特別。蜆肉鮮甜大隻。🍡燒芝士年糕 $32芝士年糕都係我去居酒屋常叫item,年糕煙韌軟糯,中間帶爆醬流心芝士,香味濃郁非常滋咪。呢到嘅芝士年糕面塗上醬油和海苔碎,個人口味都
🦪桃取蠔 $68/1
🥗蟹肉牛油果凱撒沙律 $78
🐟蜜柑鯛薄切 $99
🍣特上十貫目 $318
點題幾款特別深印象,但整體十款都新鮮高質。
拖羅油脂滿滿,入口即溶。
海膽超鮮甜,絕對不輸我最近去旅行食到嘅海膽質素
劍魚腩入口綿軟,具豐富脂肪
炙燒左口魚,經炙燒的壽司香氣特別令人記憶深
🥣清酒煮蜆 $62
🍡燒芝士年糕 $32
芝士年糕都係我去居酒屋常叫item,年糕煙韌軟糯,中間帶爆醬流心芝士,香味濃郁非常滋咪。呢到嘅芝士年糕面塗上醬油和海苔碎,個人口味都係比較喜歡沒有醬油的。
除左壽司刺身串燒外,餐廳都有晚市定食,仲有做緊$6件三文魚壽司,豐儉由人。