2025-01-23
銀座炎蔵燒肉今次要介紹一間喺荔枝角嘅一間燒肉店叫「銀座炎蔵燒肉」,呢間燒肉店係來自日本東京銀座嘅過江龍,佢哋主打日本和牛同提供咗多款唔同罕有日本和牛嘅部位,燒肉店位於喺D2 Place ONE商場入面,入到去通道算闊落,輪椅人士去食都超級方便,店員好快就安排我坐適合輪椅嘅位置,一坐低店員會遞上2杯麥茶,呢間燒肉店係用QR Code落單,落單之後日本和牛就好快就上枱,不過個爐就比較猛火,好容易黐底,最後叫店員幫手搽油喺網上面,食完之後仲可以喺餐廳門口玩自拍機,果部自拍機只要望住鏡頭就會幫你著和服,都幾搞笑下!1.和牛上等肋肉定食+定食前菜$198+巨峰提子乳酸梳打$22(10/10)呢碟和牛上等肋肉定食套餐非常豐富,淨係食前菜都好豐富,前菜包括有泡菜、沙律菜同牛骨湯,叫咗定食套餐仲會有一碗日本米飯,至於和牛上等肋肉真係好味到不得了,叫得上等真係無叫錯,和牛上等肋肉嘅油花非常平均,牛味非常濃,咬落油脂非常香,每一舊和牛肋肉係厚切,肉質非常軟淋,和牛上等肋肉一共有6大舊,必叫之選!飲品叫咗巨峰提子乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身巨峰提子乳酸味道,如果落少d梳打水就更
飲品叫咗巨峰提子乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身巨峰提子乳酸味道,如果落少d梳打水就更好飲!
2.和牛咖哩飯定食+定食前菜$118+菠蘿乳酸梳打$22(9.5/10)
呢碗和牛咖哩定食套餐都非常豐富,淨係食前菜都好豐富,前菜包括有泡菜、沙律菜同牛骨湯,至於和牛咖哩飯入面嘅咖哩汁甜甜地,辣度係微辣,和牛粒入口即化,完全唔韌,必叫之選!
飲品叫咗菠蘿乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身菠蘿乳酸味道,如果落少d梳打水就更好飲!
3.日本產雞腿肉$48(10/10)
呢碟日本雞腿肉肉質非常嫩滑,好新鮮無雪味,一共有3舊雞腿肉!
4.上等牛舌$98(8/10)
呢碟上等牛舌可能因為係薄切關係,我覺得比較韌咗少少,又容易黐喺網度,一共有6片上等牛舌,我自己本身比較鍾意食牛舌,今次呢碟上等牛舌有少少失望!
5.日本產柚子雪糕$18(10/10)
呢一球日本柚子雪糕比較有驚喜,食落真係有柚子果肉喺雪糕入面,雪糕好滑,必叫之選!
6.沖繩海鹽雪糕$18(9.5/10)
呢一球沖繩海鹽雪糕食落口有淡淡海鹽味,雪糕好滑,唔錯!
2人總共價錢$618.2,其他有加一服務費!
個人口味總評分:9.5/10
@ginzaenzohk
地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#銀座炎蔵燒肉 #燒肉店 #香港美食 #荔枝角美食 #荔枝角好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong