餐廳: Casa Lisboa Gastronomia Portuguesa
資訊:

2021-10-17 1623 瀏覽
【瘋癲試食】|葡萄牙菜 🇵🇹無得去旅行 又想有旅行嘅感覺🇵🇹 於是去食啲平時無咩食過嘅菜式🤩 假日去完中環街市打卡後就開始搵有咩特別野好食 搜尋下發現中環有間葡國菜好似唔錯咁😋😋 餐廳位於大館附近 位置都算好容易就搵得到 但餐廳格局就唔算太闊落 檯與檯之間都幾貼下🧐🧐 Sapateira🦀🦀頭盤嚟左個凍蟹肉多士 蟹肉伴上少少洋蔥 鮮味同份量都十足嘅蟹肉❤️ 再將蟹肉鋪滿上多士上 一啖一口🤩🤩Red Prawn 🦐 & Avocado 🥑 呢個Tartare大廚整到好靚呀❤️❤️紅蝦肉配上好多好多牛油果😋食落非常Fresh嘅感覺🥰Caldo Verde呢個睇完個名都唔會知係咩嚟🤣原來係葡文係解薯蓉湯❤️Staff亦都強烈推薦我地叫嚟試吓😋呢個係葡國菜非常有名嘅菜式 用左薯仔再加上幾款香腸煮成 林小姐大讚非常好飲😋Mussels 呢個青口亦係Staff極力推介我地去🤩🤩青口上伴上洋蔥 紅青椒 再塗上一層甜甜嘅醬油 如果食得辣仲可以伴埋旁邊嘅秘制醬汁 食落非常惹味 但我就覺得非常辣😂😂🌶Suckling Pig 🐷 去到食葡國菜又點可以少得主角呢😂😂🐷 葡式焗乳豬 乳豬烤到皮脆肉嫩 食落口仍然係卜卜
【瘋癲試食】|葡萄牙菜 🇵🇹

Sapateira🦀🦀

Red Prawn 🦐 & Avocado 🥑

Caldo Verde

Mussels

Suckling Pig 🐷
去到食葡國菜又點可以少得主角呢😂😂🐷 葡式焗乳豬 乳豬烤到皮脆肉嫩 食落口仍然係卜卜脆 🐷🐷肉汁亦好多肥瘦均勻 不過叫多個人嚟Share就會好啲 兩個人食哂都幾膩吓🤣

📍 Casa Lisboa Gastronomia Portuguesa (中環)
中環雲咸街63號巴力大廈2樓
2021-10-01