2024-05-27 114 瀏覽
之前嚟試過佢個brunch,今次幫朋友慶祝生日,嚟試一試佢晚市個tasting menu!餐廳位置比較隱蔽,喺擺花街嘉寶商業大廈停車場上一層扶手電梯轉左,門面少少隱蔽~推開道門好似去咗第二個世界咁,好鍾意佢個設計,整體燈光偏暗,用上異國風情嘅裝飾🪇,幾有夢幻感覺好靚🤩!餐廳有set menu,人均$700唔洗,大時大節過嚟食飯慶祝,淨係食個環境都抵!✨餐廳會事先發送確認短訊,適逢朋友生日,remark咗生日,員工拎甜品上嚟仲唱埋生日歌,超搞笑!🤣------------------------------🧑🏽‍🍳◖ᴛᴏᴋʏᴏ ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜꜱ◗ $680 p.p.呢個價錢食到成個full set,每道菜都好精緻特別,前菜到甜品嘅出品水準都好高,食到中間已經飽飽地~🤰— ɴɪᴋᴋᴇɪ ɪᴄᴇ ʙᴏᴡʟ —🐟/ᴄᴇᴠɪᴄʜᴇ ᴄʟᴀꜱɪᴄᴏ醃製油甘魚刺身加入甜粟米同薯仔,,^_^魚生刺身口感軟腍,配上秘魯「虎奶醬」,酸甜清新又開胃🍤/ʟᴀ ᴄᴀᴜꜱᴀ大蝦天婦羅肉質緊實,配上牛油果醬同蝦肉他他醬,加入咗啲洋蔥辣椒,比較辛辣,仲有軟滑薯蓉,幾特別好食🍉/ᴛᴜɴᴀ & ᴡᴀᴛᴇʀᴍᴇʟ

— ɴɪᴋᴋᴇɪ ɪᴄᴇ ʙᴏᴡʟ —
🐟/ᴄᴇᴠɪᴄʜᴇ ᴄʟᴀꜱɪᴄᴏ
🍤/ʟᴀ ᴄᴀᴜꜱᴀ
🍉/ᴛᴜɴᴀ & ᴡᴀᴛᴇʀᴍᴇʟᴏɴ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ
用上赤身吞拿魚,配西瓜呢個組合好新奇!西瓜清甜juicy,意外地夾吞拿魚他他,微微芥末香嘅柚子醬油,層次豐富

— ꜱᴇᴄᴏɴᴅ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —
🌮/ᴛᴀᴄᴏ ᴅᴇ ᴀᴅᴏʙᴏ
Taco夾住慢煮牛頰肉,配上牛油果醬同莎莎醬,一啖咬落去好滿足口感豐富
🐂/ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ
食落去唔似生牛肉,口感軟糯,配上日式醬汁同洋葱,唔腥有啲似食緊刺身
🍙/ᴘʀᴀᴡɴ ᴀᴄᴇᴠɪᴄʜᴀᴅᴏ
成個Menu最好食嗰道菜!外表平凡,飯卷包住炸蝦同牛油果,上面放上厚切油甘魚,配上秘製醬汁,味道酸酸地感覺好清新

— ᴍᴀɪɴ —
🥩/ᴛᴏᴋʏᴏʟɪᴍᴀ ꜱᴛᴇᴀᴋ
牛扒煎得好香,外層超脆口,裏面嘅肉質呈鮮嫩嘅粉紅色,可以點上伴碟嘅蒜蓉牛油醬一齊食,但感覺有少少過火,食落有少少乾柴
🐟/ꜱᴀʟᴍᴏɴ
香煎三文魚厚肉大件,外層脆皮鎖住肉汁,入口啖啖魚油香,搽上芥末醬油,好有日式風味
🍛/ᴀʀʀᴏᴢ ᴄᴏɴ ᴍᴀʀɪꜱᴄᴏꜱ
海鮮燴飯好足料,有藍青口、帶子、蝦八同爪魚,飯粒鮮甜濕潤,面頭仲加上芝士絲,一啖食落去全部都係料超滿足🥰

— ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ —
🍪/ᴏʏᴇ ᴘᴀᴘɪ
大大個朱古力批夠兩個人share,用黑朱古力唔會好甜,好好味濃郁,配上椰子味gelato,口感軟滑帶淡淡椰奶香,整體超正!

Encore指數:9/10