2024-12-17
🍴今日喺中環蘭桂坊搵到間好有驚喜既樓上西餐廳,主打食法國菜。🍴焗法式地道古也芝士洋蔥湯$88🧅我同朋友都叫咗呢個洋蔥湯,呢洋蔥湯湯係我食過最好味嘅一次,每一羹都有拉絲嘅效果,湯入面有塊脆邊多士,浸向湯入面吸收晒湯嘅精華👍🏼🍴法式焗蝸牛$108 🐌焗田螺就食得多,焗蝸牛都係第一次食,蝸牛肉比田螺肉質更腍,用香草同牛油嚟焗真係好香,蝸牛下面仲有少少薯蓉,一齊食簡直配搭一流。🍴法式地道鴨腿配鴨油煎薯仔$228🍗一上碟就聞到好香嘅鴨油味,鴨腿表皮煎得香脆,肉質好園林,感覺係似慢煮出來既質感,每一啖都掛滿鴨油嘅香味;用鴨油煎嘅薯仔亦都好出色,金黃色的,配埋啲沙律菜同蕃茄仔平衡返唔會油膩。🍴香蒜牛肝菌意粉$158🍝好簡單嘅意粉菜式,但係味道一流。意粉麵條軟硬適中,牛肝菌幾有咬口,食得出有濃郁嘅蒜香味同用咗高質嘅橄欖油,令人回味無窮。🍴酥皮蘋果批配雪糕🍨酥皮焗得鬆脆,食落有少少肉桂嘅香味,蘋果片焗得清甜,配一球果仁雪糕,冷熱交融,口感豐富👍🏼✨另外值得一讚嘅係餐廳環境入邊好浪漫舒服;侍應服務亦一流,會按住客人進食嘅進度上菜;用完餐廚師亦會問返客人對食物嘅意見👍🏼
🍴焗法式地道古也芝士洋蔥湯$88🧅
🍴法式焗蝸牛$108 🐌