2024-08-23 2331 瀏覽
今日我去試過呢間好多人食過都讚好👍嘅醬油蝦濃湯麵。 因為怕人多等候, 我大概中午兩點後至去到, 等咗陣就有位。店內主食只賣一款醬油蝦濃湯麵, 如果你唔食蝦的話,咁真係要諗過至好嚟。麵係可以選拉麵/刀削麵。 當碗麵送到上枱,店員會在蝦湯上再淋上蝦頭油。 慣例飲咗湯先,我完全感到蝦隻嘅精華分解融入湯中,勁濃,鮮嘅蝦湯底。 至於闊條嘅刀削麵煙韌有咬勁,亦是我喜歡嘅質感。 再配上兩隻經自家醬油調過味嘅基圍蝦。 雖然呢碗未至於我食過最好味嘅蝦湯,但呢碗我食得滿足嘅蝦湯麵, 絕對是色,香,味 到有齊。除了蝦湯麵外, 醬油小食同樣覺得做得不錯。我點了鮑魚及溏心蛋兩款醬油冷盤小食。 鮑魚煮後都算大隻,用上自家醬油調味,醬油味道不錯,入口帶少少酒香。