2020-04-16
一向知觀塘工業區有好多隱世美食,細心選擇下,果然冇錯。看到菊月町門面裝修充滿傳統式簡約風,加上主打Omakase,忍唔住走入去嚟個大決戰。安頓好之後,我地點咗“焰月”Omakase。侍應妹妹先詢問一下我地有冇邊D嘢係唔食,當然冇啦,然後就好戲開始上演。三位師父各施其職,有負責壽司刺身,亦有一位專責鐵板燒。睇住佢地用心為客人泡製美食,熟練嘅手法隨咗型之外,搵唔到其他形容詞。等咗一陣,終於上菜喇。首先係冰菜豆腐配雲丹醬,豆腐冰涼清身,配上雲丹醬(海膽汁),淡淡海膽味唔算濃,作為開胃菜絕對合適。之後係間八魚刺身配青瓜醋加海葡萄,魚片偏淡清甜,配上青瓜醋嘅微酸同海葡萄嘅微咸,入口配搭好新鮮,幾種味道好均勻。跟住到魚籽醬配黑䲞,黑䲞肉質煙韌鮮甜,配上魚籽醬的咸味,發揮咗提鮮作用。之後係深海池魚配三文魚籽,池魚口味偏淡,三文魚籽咸味偏重,亦一有種鮮甜味,配搭起嚟比之前菜式味道濃啲,另一種風味。跟住有金目鯛配薑蓉芥末籽,面頭再加辣椒絲,清甜嘅刺身配上幾種唔同程度感覺嘅辛辣,口感好特別,由其係辣辣絲,微辣而有一種啖啖嘅辣椒香味。之後係拖羅刺身加紫蘇葉紫菜卷,拖羅一直係我至愛,魚鮮味配上紫蘇葉帶有梅子嘅
之後係間八魚刺身配青瓜醋加海葡萄,魚片偏淡清甜,配上青瓜醋嘅微酸同海葡萄嘅微咸,入口配搭好新鮮,幾種味道好均勻。跟住到魚籽醬配黑䲞,黑䲞肉質煙韌鮮甜,配上魚籽醬的咸味,發揮咗提鮮作用。之後係深海池魚配三文魚籽,池魚口味偏淡,三文魚籽咸味偏重,亦一有種鮮甜味,配搭起嚟比之前菜式味道濃啲,另一種風味。跟住有金目鯛配薑蓉芥末籽,面頭再加辣椒絲,清甜嘅刺身配上幾種唔同程度感覺嘅辛辣,口感好特別,由其係辣辣絲,微辣而有一種啖啖嘅辣椒香味。之後係拖羅刺身加紫蘇葉紫菜卷,拖羅一直係我至愛,魚鮮味配上紫蘇葉帶有梅子嘅味道,非常醒胃。
之後就到鐵板燒師父大顯身手,先嚟嘅係金鯛魚鐵板燒配忌廉汁,魚嘅做法好特別,魚鱗揭起煎脆,入口香得好緊要,魚鱗一塊塊感覺好得意,點埋啲忌廉汁有一種好濃厚嘅感覺,同剛才嘅刺身有好大對比。然係嚟一碟漬物清一清口味,一共三種,包括牛蒡,麵鼓(我估)蒜頭同醃蕎頭,全部酸酸甜甜,胃口又再大開。最後一道鐵板燒係芝士大蝦,蝦肉彈牙味濃,蝦頭嘅蝦膏好正好鮮味,蝦肉俾芝士包住味道夠晒濃,冇得輸。連蝦腳都獨立煎脆,可以食埋。之後會有一碗魚湯清新一下,換一換口味,就輪到壽司出場喇。
第一款為彷彿魚配山藥泥,魚嘅質感少少煙韌,加上山藥泥少少黏黏地,幾得意。之後有石鯛壽司,赤身壽司面頭有蛋白泡,雖然我食唔到蛋白泡嘅味道,但赤身嘅鮮味係無需懷疑嘅。之後一款叫藥師魚(唔知係咪咁叫)配蔥花,一向都覺得蔥花配刺身好夾好香,魚質幾特別,好滑好彈牙。最後兩款係大拖羅壽司同拖羅蓉手卷。大拖油脂分布均勻,入口即溶,而拖羅蓉手卷落足料,由頭到尾都包滿晒,超正。最後,師父奉上超甜蜜瓜作為本餐嘅終結。
全餐食得非常享受,除咗美食之外,眼睛未離開過師父對手,每一個動作都好細緻,好用心,呢個亦係Omakase其中一個重點。所以強烈推介大家試下。