2020-08-24
睇FB見到觀塘區新開咗一間可以食到omakase嘅日本餐廳,一位$680,第二位仲有半價添,二話不說就約咗翌日黎呢度試下。餐廳座位唔多,所以記得要預約入座,我當日去食都滿座,亦都好多人叫外賣。我一心黎諗住食omakase,所以都無留意餐牌其他食物,omakase主要分兩款,見有第二位半價,所以毫不猶豫選擇了$680森set。侍應介紹我地飲呢款清酒,甜得黎又重米香,非常易入口。呢度嘅omakse唔係好似出面餐廳咁,逐款上同介紹,我懷疑係同地段有關,始終呢度係比較工業區,會黎呢度食lunch 嘅人應該都係附近工作,可能驚大家趕時間?所以刺身同壽司都係分開2碟一齊上,成個氣氛好似食緊普通刺身壽司set咁。刺身方面有粒貝、深海池魚、慢煮鮑魚、日本岸蠔、toro、牡丹蝦,食材新鮮。特別欣賞呢隻日本岸蠔,海水味濃郁及creamy。壽司方面有以下,最令我印象深刻有這幾款:吞拿魚面頰肉:樣貌有點似牛肉,但口感嫩滑灸燒銀雪魚:煎熟嘅銀雪魚食得多,但原來用灸燒嘅方法食佢,啲油脂味勁香。海膽:非常新鮮,唔會有苦同腥味。最後可以選牛肉烏冬或手卷,我揀了前者,份量非常多,食埋碗烏冬係超級飽肚。總結:覺得呢度環境
侍應介紹我地飲呢款清酒,甜得黎又重米香,非常易入口。
刺身方面有粒貝、深海池魚、慢煮鮑魚、日本岸蠔、toro、牡丹蝦,食材新鮮。 特別欣賞呢隻日本岸蠔,海水味濃郁及creamy。
壽司方面有以下,最令我印象深刻有這幾款:
吞拿魚面頰肉:樣貌有點似牛肉,但口感嫩滑
海膽:非常新鮮,唔會有苦同腥味。
總結:覺得呢度環境,食物,服務都唔錯,可以再encore,但呢度嘅omakase set 試一次就夠,我寧願選擇另外叫一個壽司/刺身set/單點,好似划算好多。