今晚收工去左觀塘拎d野順便係附近搵好野食😋, 上網見到秋生哥💁🏻‍♂️介紹E間日本餐廳於是就入去試試去!餐廳唔算大但感覺舒服, 五臟俱全! 入面係一系列嘅吧枱岩哂小妹e d中意邊食野邊欣賞料理職人為你準備食物!😆一生幸福大吟釀🍶E款清酒比較易入口, 淡麗辛口, 帶花草清新嘅感覺, 飲完幸福一生😆菠菜卷菠菜卷用左醋同麻油作基本調味, 味道唔錯而且幾開胃😊間白魚🐟(左上)用左少少醬油, 檸檬皮🍋, 薑, 蔥花作調味, 魚肉口感彈牙, 味道鮮而甜八爪魚鬚(右上)師傅係上枱前噴上清酒🍶, 令其表面有陣陣酒香, 八爪魚質感爽脆, 另有三文魚子作微微調味, 唔醮醬油都已經好好味黑龍魚🐟(左下)微微燒過嘅黑龍魚油脂相對較少, 但質感爽口軟滑活墨魚🦑(右下)活墨魚刺身晶瑩剔透, 師傅用左柚子酸汁, 柚子粉同柚子皮作調味, 令鮮味更突出! 墨魚入口爽嫩, 口感黏稠, 非常新鮮!大根拖羅拖羅微微燒過, 油脂甘香, 非常肥美, 出面用紫菜包住, 另有一片紫蘇葉係底, 令味道更有層次感而且唔會膩漬物 漬物有牛蒡蒜頭同蕎頭, 小妹平時唔太好蒜頭同蕎頭, 但佢地做左漬物之後口感非常爽脆而且唔會有佢地本身好濃郁嘅味道

一生幸福大吟釀🍶

菠菜卷
菠菜卷用左醋同麻油作基本調味, 味道唔錯而且幾開胃😊

間白魚🐟(左上)
八爪魚鬚(右上)
黑龍魚🐟(左下)
微微燒過嘅黑龍魚油脂相對較少, 但質感爽口軟滑
活墨魚🦑(右下)

大根拖羅

漬物
漬物有牛蒡蒜頭同蕎頭, 小妹平時唔太好蒜頭同蕎頭, 但佢地做左漬物之後口感非常爽脆而且唔會有佢地本身好濃郁嘅味道, 所以覺得唔錯!😊

昆布煙燻鮑魚
鮑魚帶微微牛油味, 燒嘅時間岩岩好所以肉質爽口彈牙一d都唔老, 而且鮮味十足🤤

忌廉香草甘鯛
上菜嘅時候師傅話要連鱗連魚肉一齊食, 魚鱗炸到好香脆口感唔錯, 魚肉好厚, 嫩滑鮮甜, 忌廉汁唔膩而且唔會搶走左魚嘅鮮味, 幾特別嘅西日fusion菜😊

活北寄貝壽司🍣
活北寄貝厚肉爽脆, 鮮甜味美
系引鰺壽司🍣
魚肉口感扎實, 魚味十足
黑鯛壽司🍣
黑鯛肉質爽口鮮甜, 食落煙韌有咬口
赤身壽司🍣
赤身含脂量少, 肉質實, 有咬口
日本馬糞海膽壽司🍣
海膽味道濃厚甘甜, 回甘強, 口感豐腴

魚湯🐟🥣
奶白色嘅魚湯非常夠熱, 飲落有好濃郁嘅魚香味而且清甜唔腥亦無味精!😋👍🏻

金鉑三色魚生丼🐟🍚
三色丼有三文魚子, 蔥拖羅蓉同海膽, 飯入面有d脆米粒粒, 口感十分特別! 加埋金鉑係面, 打卡一流~📱📸

日本白肉蜜瓜🍈
蜜瓜肉質軟腍, 非常清甜多汁但唔會涸喉, 好好味!😋

總結: 食物質素唔錯而且食材幾新鮮, 餐廳環境舒服, 而且店員服務態度良好, 值得推介!😆🤤👍🏻👍🏻
2020-03-04
  • Omakase