2025-01-12
今晚去咗位於觀塘嘅銀八阪神居酒屋,氣氛好好,嘢食都好正。有free Flow任飲Sake,仲有駐場嘅啝酒師可以根據每個人嘅口味作出專業嘅推介。三文魚魚籽壽司口感滑嫩,魚籽嘅鮮味同三文魚嘅香滑完美結合,食落去令人陶醉。而油金魚壽司則帶有一股微微嘅油香,令人感受到魚肉嘅鮮甜。三文魚腩壽司就係我心中嘅最愛,肉質肥美,口感極為豐富。至於醬油吞拿魚蓉脆脆卷,外脆內柔,配上醬油,味道真係一絕。海膽蟹肉卷亦好出色,海膽嘅鮮味搭配蟹肉,口感層次分明。燒飯團係一個驚喜,外脆內軟,帶有燒烤香氣,食落去好有滿足感。吞拿魚腩刺身(1切)就係簡單但好易滿足,鮮嫩嘅刺身絕對唔可以錯過。軟殼蟹溫泉蛋沙律就係一個好清新嘅選擇,軟殼蟹外脆內嫩,加上溫泉蛋嘅滑溜,搭配沙律醬,味道特別清新。燒味醂魚乾則係一個好下酒嘅小食,鹹香可口。沖繩煎餅亦好有特色,外脆內軟,唔油膩,適合當作小食。牛肉烏冬麵則好有嚼頭,牛肉嫩滑,湯底味道濃郁,十分過癮。雞皮餃子亦唔差,外皮香脆,內餡豐富,配上特製醬汁,十分美味。最後,清酒任飲就係一個大驚喜,原始乃胎動、堇露威吹、純米大吟釀各有特色,搭配埋可爾必思(巨峰提子),味道更上一層樓。甜品方面,芒
甜品方面,芒果丸子牛奶冰清新又唔甜膩,完美結束今晚嘅美食之旅。總括來講,銀八阪神居酒屋真係一個值得再訪嘅地方,無論係食物定係氣氛,都十分滿意❤️