2024-07-27
前排約朋友去觀塘工廠區食一間隱世中菜館,位置喺駿業熟食中心對面,當日平日夜晚去食,都頗多人幫襯,餐廳環境舒服, 空間寬敞,檯與檯之間都有保持一定嘅距離,唔會好似平時嘅茶樓咁逼埋一齊。餐廳都好貼心,會預備小蠟燭俾茶壺保溫,職員亦都好主動幫手添水。🥢公子特色凍豆腐呢個前菜係一人分量,豆腐口感非常嫩滑,再淋上薑醋汁,味道酸甜,好似食緊豬腳薑,非常開胃。
🥢秋霧鹵醉蝦(五隻)👍呢個菜式非常適合打卡,擺盤非常有心思,利用底部嘅乾冰營造出煙霧效果。鹵醉蝦肉質非常爽彈鮮甜,味道帶淡淡嘅酒香味,同時會食到花椒麻香味,味道豐富。🥢口水雲吞皮蛋雲吞餡料豐富,入面有多隻蝦仁,而皮蛋口感滑溜,配上香辣嘅口水醬汁,味道非常惹味。
🥢張公子叉燒👍呢個係餐廳嘅招牌菜,份量非常多,叉燒肥瘦適中,外層淋上蜜汁,經過爐火燒製後,表面色澤晶瑩剔透,內裡鬆軟多汁,味道鹹中帶點甘甜。
🥢酸菜桂花魚片酸菜魚嘅份量適中,桂花魚片肉質嫩滑,無腥味,又唔會食到有骨,味道偏酸帶小辣,好岩我呢啲鍾意食魚但唔鍾意骨嘅人。
🥢公子特色凍豆腐
🥢秋霧鹵醉蝦(五隻)👍
呢個菜式非常適合打卡,擺盤非常有心思,利用底部嘅乾冰營造出煙霧效果。鹵醉蝦肉質非常爽彈鮮甜,味道帶淡淡嘅酒香味,同時會食到花椒麻香味,味道豐富。 🥢口水雲吞皮蛋
🥢張公子叉燒👍
🥢酸菜桂花魚片