2021-01-24
今日去何文田做野,於是決定去呢間Bookmark左好耐既cafe試一試佢。12點就到左,直接入座。一入門口就見到用仙人掌做主題既門口,好靚既LOGO啊😍。店面用黑白為主色配合線條感好重既擺設,好有時代感。進內第一個area係Bar枱同半Open kitchen,Bar枱用上白雲石面,對住落地玻璃,有些少自然光影相,用黎打卡實在一流。但千萬唔好對風景有太大要求,坐過一次你就會明白點解咁靚都冇乜人坐bar枱🥴。做好research既我緊係要試佢個打卡飲品,髒髒紫薯鮮奶同egg benedict。呢杯飲品飲落味道似milk shake多過一般飲品店既紫薯鮮奶。杯面放有不下十粒紫薯碎,好怕佢沉底所以一上枱我已經狂影post IG,點知隔左成個餐都冇跌入去,可見杯野既density相當之高,係足料之選,對得住個價錢。作為一杯招牌飲品,又打到卡又足料又好飲,真心讚。另外個egg benedict我原本冇乜期望,事關近排聽一位去國外學廚既朋友話egg benedict係最最最基礎既一道菜,煮法唔難,但因為佢既形態比較靚所以餐廳先會set到咁高價錢去賣一粒雞蛋🥴。當日唔想食咁飽,所以照嗌,點知...好
合格既egg benedict應該係要流到咁,有時去啲曳啲既餐廳係會變左溏心蛋。打卡人仕可影切開嗰刻,讚🤘🏻。
唯一好食中不足就係,我一路影一路寫食評一路食,過左exact 60分鐘(1分鐘都冇比多,直頭以為佢set timer)個店員就走黎同我講仲有冇野加,半個鐘後要交枱。WHAT?我連隻蛋都未食完,仲要係講緊weekday afternoon hours冇乜客,目測仲有5/6張枱係空既😨。我絕對唔係嗰啲要死霸張枱既客黎,亦完全明白點解餐廳要有時限,但係非繁忙時間同仲有大量吉枱既情況,99%既餐廳都會照比你繼續,更何況90分鐘連食飯真係吹水都不夠,真心打個凸🥴。我就唔會好似上面啲偽食評咁話好坐,事實就係好食唔好坐,你當佢係一間餐廳比起一間cafe咁會感覺良好啲,建議佢將個樓上cafe既hashtag轉返西餐就算,或者希望呀老細睇到呢篇食評可以指導下啲員工點樣唔pushy地set用餐時間🥲。
額外一提,見到有人客指住碟野彈回頭,可能啲生菜太新鮮🥴,建議用餐客人望清楚先入口。