2023-05-20
無諗過食omakase 可以咁豐富咁飽,壽司刺身又咁高質!因為太豐富,超過20道菜!本身師傅話已經喺銅鑼灣開咗好多年,但係因為加租搬舖。係幾滿意嘅一次體驗,師傅細心介紹食材同適當與客人傾偈,唔會覺得尷尬。壽司飯用咗富山越光米,粒粒都光澤飽滿,米香唔算重,但係主角係魚生!✨晚市特選omakase $1880⭐️前菜有醋漬螢光魷魚,同鹹香嘅數之子等等,主要係酸酸鹹香嘅食物令到客人更加開胃⭐️千葉縣蜆清湯隻蜆非常大隻,清煮更加突顯蜆嘅鮮甜!⭐️櫻鯛魚肉紮實配上紫蘇花同清橘食⭐️天草縣縞參個樣睇落似油甘魚,但其實唔係,魚味濃郁充滿油脂感,但又唔會油膩,係全晚最鍾意嘅刺身至一!⭐️關鯖魚⭐️富山白海老係今季最時令嘅海鮮,一碗已經有好多隻白海老,刺身食到鮮甜⭐️素炸白海老另一個食法就係原隻炸,連殼都可以食埋,呢款就鹹鹹香香,食咗咁多款刺身亦都可以改變下口味。⭐️水八爪魚師傅拎完條八爪魚腳俾我哋睇,本身非常大條。肉身容易咬開、鮮甜,吸盤就爽脆配埋醬油漬Wasabi好夾!⭐️岩手縣紫海膽新鮮原個紫海膽係今日最鍾意嘅食材,特別creamy、鮮甜,最後少少回甘,層次豐富!⭐️螢光魷魚⭐️伊佐木⭐️熱海金目鯛⭐️鯖魚⭐️平貝 ⭐️赤貝俾
✨晚市特選omakase $1880
⭐️前菜
⭐️千葉縣蜆清湯
隻蜆非常大隻,清煮更加突顯蜆嘅鮮甜!
⭐️櫻鯛
魚肉紮實配上紫蘇花同清橘食
⭐️天草縣縞參
⭐️關鯖魚
⭐️富山白海老
係今季最時令嘅海鮮,一碗已經有好多隻白海老,刺身食到鮮甜
⭐️素炸白海老
⭐️熱海金目鯛
⭐️鯖魚
⭐️平貝
⭐️赤貝
俾我哋嘅時侯仲好新鮮會郁,爽脆酸甜!
⭐️長琦池魚
⭐️甘蝦
質感似甜蝦,但係大隻好多好多,非常鮮甜!
⭐️中拖羅
吞拿魚來自三重縣,中拖羅係吞拿魚三味之中最鍾意!
⭐️大拖羅
大拖羅因為油脂重,所以加咗一點鹽減低油膩感,不過依入口即溶!
⭐️ 醋漬吞拿魚
點解我會係呢塊吞拿魚身上見到腹肌🤣,雖然係赤身,但係經過醋漬,豐富咗味道!
⭐️馬糞海膽
除咗紫海膽之外,最後會有馬糞海膽壽司作結尾非常滿足,海膽味道濃郁!
⭐️熱情果芝士蛋糕
⭐️富良野赤肉蜜瓜