2024-01-06
餐廳位於銅鑼灣SOGO後面,裏面裝修高貴,又坐得舒舒服服,無論放工或者去完shopping, 最岩去食個豪華鐵板燒😋我們二人點了OTETSU Dinner Set D豪華二人餐,有齊新鮮韓國白松貝、生猛澳洲龍蝦、日本和牛、匈牙利厚切豬、靚蜆、海膽🥹 種類之多,目不暇給,份量又剛剛好,絕對配得上這個價錢😲🌟季節沙律前菜,師傅用上時令新鮮生菜,配上鮮蝦、蓮芋、青瓜絲沙律及羽衣甘藍。蓮芋亦即蓮藕莖部,食落爽口😲。沙律可自由選擇柚子汁、蒜香蕃茄等👍🏻🌟韓國白松貝來自韓國生鮮白松貝,師傅用鐵板快炒,食落爽口彈牙,配上紫蘇花,可以將佢捽碎再灑上,帶來清新嘅感覺👍🏻🌟澳洲龍蝦龍蝦好生猛,即使已開邊,放上鐵板燒還會郁,足見新鮮程度🫣 師傅邊煎,邊用牛油配上龍蝦膏快爆至七成熟。所以食落彈口,又夠香濃😋!配合上雞冠草,夠健康🌟和牛厚燒配煎野菜用上未經急凍的鮮和牛,再煎至半成熟,食落肉汁juicy,而且更是入口即化😋。配上美國大啡菇、日本南瓜、意大利青瓜。調味,可試點上竹炭鹽,令本身已重牛味嘅肉更加特出😲🌟匈牙利厚切豬原本以為和牛已是重點,之後另上的匈牙利厚切豬肉味更為香濃🤩。貴為匈牙利國寶毛豬,色澤偏紅,
🌟季節沙律
🌟韓國白松貝
🌟澳洲龍蝦
🌟和牛厚燒配煎野菜
🌟匈牙利厚切豬
原本以為和牛已是重點,之後另上的匈牙利厚切豬肉味更為香濃🤩。貴為匈牙利國寶毛豬,色澤偏紅,具有豐富的大理石花紋和低熔點脂肪,形成多汁且濃烈的肉質🤤。食落口感似和牛,配上喜馬拉雅鹽,一試難忘🥹
🌟清酒煮蜆
用上日本清酒,再配大大隻厚肉蜆慢煮,配埋鰹魚湯,鮮味十足!
🌟海膽炒飯
用料上乘,用上大量海膽,再加上日本蛋及香蔥快炒,食落粒粒分明👍🏻
🌟是日甜品
有黑糖、綠茶雪糕,配上薄荷葉,唔會太甜👍🏻