2023-01-07 324 瀏覽
上個月食過一次午餐,整體質素唔錯,性價比高,值90分。今日心癢癢中午再走食,質素突降,只有30分,點解咁講?1. 餐廳11:30開門,12點去食,叫肉眼鐵板竟然話肉眼sold out,唔合理🙄2. 西餐可選紅湯白湯好正常,但兩次去到都話紅湯未煮好只得白湯,我話等紅湯侍應話要等1個鍾,結果正1個鍾後我食完正餐都係無紅湯,然後個白湯嚟到一pat嘢咁😔得幾粒粟米,磨菇都無塊,唔熱微暖,口感好差。唔知煮個紅湯係咪真係咁難,目測7成客都揀紅湯,如果無我寧願你一早老實講無囉,點解呃人話煮緊,然後白湯又唔好飲,趕客😑3. 我叫個雙扒鐵板餐,啲side dish係凍嘅,得啲扒熱,豬扒都還好,但塊雞扒,塊皮濃濃地以為正常,但咬落去啲肉原來未熟,lur都lur唔切😔😔😔 同個叔叔待應講咁佢都算好幫我換過塊雞扒,出到嚟塊扒係熱辣辣嘅,但正中間都係唔熟,可能塊扒厚所以中間煎唔得熟,其實可以叮叮佢先拎去煎就可避免呢個情況😑4. 黑椒汁稀到水咁,仲明顯見到成層油喺面。之前唔係咁㗎,以前個黑椒汁好好食,係成個鐵板餐嘅靈魂,而家...5. 餐廳坐唔滿,10枱客都無,但每枱平均要等半個鍾先上到主菜,估佢廚房唔夠人所以出

5. 餐廳坐唔滿,10枱客都無,但每枱平均要等半個鍾先上到主菜,估佢廚房唔夠人所以出餐咁慢?但樓面有成4個侍應行行企企,1個叔叔其他女仕(其中一個女仕指指點點無落手做,係新老闆?),啲客追單只識講廚房整緊,人手分配好有問題
結論:唔知係間餐廳轉咗手定轉咗廚師,食物質素好明顯地差咗好多,以食最多係份量多食唔晒而食剩,但今次係因為難食到唔想食而剩。我諗短期內都唔會再去幫襯。
P.S. 食完1個鍾內即刻肚痛,black list🙄🙄