2005-01-21 74 瀏覽
要請一個幫過我好多忙o既前輩食午飯, 佢鍾意食潮菜, 揀左力寶軒, 貪佢近又唔失禮. 預早book定檯, 準時一點去到, 但係門口勁多人, 個知客仲好似搵唔到檯俾我, 唔係嘩? 好彩最後佢都搵到張吉檯俾我(如果唔係, 要個前輩陪我企o係度等就失禮晒囉!)睇下個menu, 午市得好少選擇, 點心係粵式o既, 有十款左右, 小菜就較多潮式, 但係都只係得十數個選擇. 我由前輩發板, 佢好似想錫住我個荷包, 只係揀左叉燒包, 什菌酥, 方魚肉碎粥, 再加一個腿茸津白.1) 什菌酥: 最先上檯, 外型似雞批(封頂), size都幾大, 外皮係酥皮, 裡面係咖哩什菌, 味道略淡, 而且唔夠熱, 無酥香味, 個人較欣賞采蝶軒o既鮑魚雞酥. 2) 叉燒包: 一般美心貨色, 但係價錢雙倍, 唔抵. 3) 腿茸津白: 全場最掂! 味道好甜, 津白亦煮得好腍, 而且食完唔口渴, 真材實料, 讚! 4) 方魚肉碎粥: 湯底味道較淡, 但欣賞佢無加味精. 食完唔口渴!食左咁少野, 埋單都要$220, 唔算抵食!
2) 叉燒包: 一般美心貨色, 但係價錢雙倍, 唔抵.
食左咁少野, 埋單都要$220, 唔算抵食!