2023-10-08
秋高氣爽除咗最啱行山就係食大閘蟹,之前喺富豪酒家食過佢哋嘅套餐,覺得佢哋嘅用料真係好實在同埋好高質。今次聚會,都選擇咗喺富豪酒家依度食,留意到佢哋最近新推出咗大閘蟹套餐,價錢都唔算太貴,我哋幾個朋友都一致決定食依個超值大閘蟹宴。生拆大閘蟹粉翅呢度菜係由翁生親自操刀,先炒香生拆嘅大閘蟹膏蟹肉,再落牙揀翅。不得不提用正宗陽澄湖靚蟹嘅好處,係唔駛多餘調味,只要用上湯就可以帶出甘香鮮甜口味。江蘇大閘蟹大閘蟹嚟自可靠嘅供應商,每隻約有6兩重。打開蟹蓋,蟹嘅香氣撲鼻,有好多豐富嘅蟹黃同半透明嘅蟹膏,口感黏滑,味道清甜,質量極高。薑蔥生煎鹽香雞由於大閘蟹係寒性嘅食物,所以搭配加咗啲帶有薑嘅食材一齊食,更加啱口味。迷你蟹腿荷葉飯打開荷葉包裹嘅飯菜,傳出香氣。飯粒入面有蟹粉同蟹腿嘅香味,口感細緻美味。富豪酒家 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖
生拆大閘蟹粉翅
江蘇大閘蟹
薑蔥生煎鹽香雞
迷你蟹腿荷葉飯
富豪酒家 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖