2021-05-16
第一次食有25道菜嘅廚師發板,真係好誇張,每樣嘢食都好精緻同新鮮,廚師好有心機介紹食物的出產來源地及優點。當你品嚐每一道菜時,能細味每道菜的優點。食日本菜,當然要配日本清酒。呢支清酒入口香甜清純,十分易入喉,連不同太多愛烈酒的太太也讚。第一道菜看似平凡,但採用左靜岡縣出產嘅蕃茄 ,入口清舌甘爽口,不是一般蕃茄能媲美。松葉蟹肉配上水雲,又是一道開胃菜。爆膏螢光魷魚產自富山灣,現在正是最肥美的季節。調了味的九州池魚仍然保留魚本身濃郁的鮮味。間白魚卷海膽,海膽十分鮮甜期間,廚師配合我們進食的速度,安排一道道刺身及壽司上枱。這種互動有交流的食法,才能真正品嚐到美食的意義。深海池魚夠鮮甜燒北海道白貝 ,保留海鮮的原汁原味。 第一次品嚐這種極鮮味的北寄貝刺身火炙地金目鯛,魚嘅油分十足,甜度十足。湯葉、海膽的組合相當新鮮,但出奇地夾。花雕漬牡丹蝦都係第一次食,淡淡的酒香能帶出蝦的鮮味。難得可品嚐產自北海道香春岩蠔,味甜、口感帶爽黑陸魚喺日本國內嘅海鮮料理屬於超高級食材,今日能夠品嚐脂肪豐厚的火炙魚片。黑松露銀雪魚,黑松露配上野生刺身級銀雪魚,香氣四溢。富山灣白蝦仔壽司,一件壽司上鋪滿10幾隻小小的蝦
松葉蟹肉配上水雲,又是一道開胃菜。
爆膏螢光魷魚產自富山灣,現在正是最肥美的季節。
調了味的九州池魚仍然保留魚本身濃郁的鮮味。
間白魚卷海膽,海膽十分鮮甜
深海池魚夠鮮甜
燒北海道白貝 ,保留海鮮的原汁原味。
第一次品嚐這種極鮮味的北寄貝刺身
火炙地金目鯛,魚嘅油分十足,甜度十足。
湯葉、海膽的組合相當新鮮,但出奇地夾。
花雕漬牡丹蝦都係第一次食,淡淡的酒香能帶出蝦的鮮味。
難得可品嚐產自北海道香春岩蠔,味甜、口感帶爽
黑松露銀雪魚,黑松露配上野生刺身級銀雪魚,香氣四溢。
富山灣白蝦仔壽司,一件壽司上鋪滿10幾隻小小的蝦仔,鮮甜美味。
貴妃蚌
三文魚子塞滿在岩手紫海膽內,廚師影真大手筆,食完已經飽咗大半。
象拔蚌
慢煮鮑魚 。香園但口,帶有濃濃的蟹膏香味。係我最欣賞的一道菜。
火炙吞拿魚腩
鰻魚壽司
醬油漬赤身
最後上枱的甜品有兩款,第一次食日本草莓天婦羅
,感覺好特別,最後上咗牛奶雪糕,帶有微微薑味,食落幾清新。
呢餐由頭到尾都係精美嘅食材,全場已經冇飽肚野。我哋由頭食到尾,每道菜都極之欣賞,但坐在我們旁邊的一對夫婦,可能太細食,好似是撐住個肚咁食,都戥佢辛苦。如果太細食嘅人,真係唔應該挑戰呢一款咁豐富嘅25道菜廚師發板。