2024-08-09
最近心情有些低落,每當遇到不開心的時候, 就好想食嘢,比自己沖下電,休息一下,喺香港真係太大壓力啦,所以都唔想每一次次消費太多,於是茶餐廳就變咗係我自己經常去嘅餐廳種類之一,今次我自己就揀咗去呢一間茶記研究所,一家實力派的茶餐廳。餐廳位於油塘,裝潢、擺設和餐具簡約舒適,距離交通站點也很方便👍🏻,整體感覺非常不錯😝。@凍檸檬蜜糖咖啡冰凍的檸檬蜜糖咖啡清新怡人,帶來一股清涼的滋味, 入口嘅時候檸檬同埋蜜糖嘅味道已經充斥着成個口腔,跟住就會有咖啡嘅濃郁獨特味道,整體嘅感覺好特別,好新奇,好飲嘅!!@凍檸茶凍檸茶清涼解渴,微微的檸檬香氣,恰到好處, 茶餐廳嘅一貫正常發揮!。@美國安格斯肉眼鐵板餐$118這份鐵板餐配上湯餐包和黑椒汁,美國安格斯肉眼肉質鮮嫩多汁,經 香煎後,散發出濃郁的肉香, 係一個好好食嘅肉眼扒,而且份量真係好充足,我本身都算係一個大食嘅人,但係都覺得食完係好足夠嘅,而且牛肉唔會好多筋, 係有口感得來,但係好腍!! 好好食!!@雞扒鐵板餐$88這份鐵板餐配上洋蔥汁,雞扒肉質鮮嫩,滋味濃厚,搭配上香氣四溢的洋蔥汁, 雞扒亦都係完全滲入晒洋蔥汁嘅味道,好吸!!品嚐完這頓晚餐後,心情
@凍檸檬蜜糖咖啡
@凍檸茶
@美國安格斯肉眼鐵板餐$118
@雞扒鐵板餐$88
品嚐完這頓晚餐後,心情真的暢快許多!我已經和朋友約好下次再來茶記研究所享用美食!這裡的料理質素極高,種類也相當多元化,期待下一次!Yeah!!