餐廳: ALTO Bar & Grill
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-04-29 2059 瀏覽
預先book左呢間餐廳準備慶祝,因為睇中餐廳係v point頂樓,個景真係一流😍星期日晚估唔到餐廳客人都唔多,全晚都只係得四枱客😣餐廳既氣氛好好,好有情調,岩曬兩個人黎撐枱腳😍咁岩佢做緊個3 course tasting menu,雖然唔知點解得3個course都叫tasting menu🙈睇過啲野都岩食,就費事諗嗌左。頭盤叫左個吞拿魚他他同西瓜沙律,個他他味道偏辣,辣既程度係好少係一般既西餐食到,有啲估唔到😂辣到食唔到面頭嗰啲菠蘿同椰子既味道,有啲失色。而西瓜沙律都冇咩特別,都係將啲西瓜同火箭葉加水牛芝士撈埋既一個沙律,都算幾開胃既。不過呢兩樣都冇咩驚喜,反而有啲失望。到主菜我地叫左個牛排同帶子。帶子係北海道黎既,食落都算鮮甜爽口,質素唔錯。低下有啲菜粒咁,唔算好特別。個汁就有啲奇怪,香草既味道好濃,個人覺得同帶子既鮮甜味唔算好夾,唔點汁仲好食😂不過稍嫌佢份量細左啲,得三粒。侍應話如果a la carte叫既話就會多一粒,有四粒😂牛排我地叫左medium,不過可能佢係sirloin既關係,加上切得比較厚,有少少鞋口,好在牛味都算重,同都燒得幾香口。不過呢個係侍應推介既菜色,佢話係餐廳

牛排我地叫左medium,不過可能佢係sirloin既關係,加上切得比較厚,有少少鞋口,好在牛味都算重,同都燒得幾香口。不過呢個係侍應推介既菜色,佢話係餐廳既signature,叫我地試試,不過我就唔覺有啲咩好特別,至少冇咩驚喜。反而有啲失望既係佢配個gravy好似平時茶餐廳既燒汁味,又係唔點好過點。個侍應話係用蠔汁整既,不過我個人就真係唔係好識欣賞😅同埋嗌野食嗰時都有預感佢啲份量唔會大得去邊,所以就額外叫多左個side,係侍應推介既黑松露薯條。個人覺得成餐飯最好食既就係啲薯條,不過就貴左啲,要$98。佢係放左啲黑松露醬係啲薯條面,所以黑松露味都好出。

最後就到甜品,一個係warm brownie,另一個就叫左banana cake。好貫徹成餐飯既感覺,都係不外如事,唔難食但冇驚喜。Warm brownie加埋雪糕一齊食真係好夾,可能係暖既關係,食落比一般既brownie軟啲,不過可能係我個人中意食朱古力既關係,我覺得朱古力既味道就可以再濃啲。香蕉蛋糕面頭既香蕉有層好薄你焦糖,蛋糕本身都唔太硬身,同埋唔黐牙。不過呢啲都係banana cake好基本既要求,唔算有啲咩特別。

呢個3 course tasting menu盛惠每位$488。本來就唔包野飲,不過侍應話嗰日咁岩每位會送一杯酒,有紅酒白酒氣就揀。我地揀左氣酒,本身自己唔係好識飲酒,不過感覺上酒既質量都系好差,都幾好飲。間餐廳既service都好好,侍應都有詳細講解menu同每道菜既材料,不過唯一唔係幾滿意既就係好似有啲趕收工咁,前菜都未食完啲主菜就已經黎左,又好似企係你附近等你一食完就收走隻碟咁,呢兩樣野就唔係好接受到😅總括黎講,呢間餐廳都係食景食環境,呢個價錢我會expect佢既食物質素可以再好啲,所以覺得有啲貴同唔抵。不過講餐廳環境同景觀既情調真係冇得輸,不過呢個景都係歎一次就夠了😂

2020-04-26