2024-01-17
廚師發板都食過唔少啦,但講到風趣幽默,「壽々乃」鄧師傅真系尤其盞鬼。成個用餐過程非常愉快。師傅慢慢整,我地慢慢食,中間仲穿插師傅噶介紹同埋日本的經歷,真系好似同朋友暢談一樣。店內環境非常清幽雅致,洗手間設系外面小花園,整體氛圍好有格調。座位唔多,鄧師傅可以一人hold住全場。晚餐僅設有「雅」一款,但師傅話五好只睇menu,到時絕對值回票價。先付:鰈魚昆布蒸+鰻魚百花卷+鹽漬銀杏+蜜糖栗子個人非常鐘意呢個鮮銀杏,同平時食開噶白果真系好有區別。呢個咬落小小煙韌有口感,仲帶有淡淡的銀杏香味,正!鰻魚百花卷系燒鰻魚包住牛蒡淮山,一啖落去好有層次,好唔錯。蜜糖栗子個人覺得會稍甜。季節湯:燒秋刀木之子碗秋刀魚都系臨近季尾啦,食埋呢水就要等出年。秋刀魚+鮮菌搭配,加少少鹽就可以完全帶出海鮮的鮮味,掂!刺身:平目鯛魚,香箱蟹, 鰝鯵,水八爪魚,赤貝&白見貝,根子蘿蔔蓉香箱蟹季節限定,即系女仔松葉蟹,呢個季節蟹籽蟹膏非常豐富。師傅人手剝好,一隻蟹剛好塞滿一蟹蓋。蟹籽+蟹膏+蟹肉全部都整整齊齊,真系可想而知師傅有幾俾心機。蟹肉鮮味,蟹膏鹹香,搭配蟹籽豐富口感,勁滿足。水八爪魚頗為驚豔,八爪魚足夠咬口,吸盤
先付:鰈魚昆布蒸+鰻魚百花卷+鹽漬銀杏+蜜糖栗子
季節湯:燒秋刀木之子碗
水八爪魚頗為驚豔,八爪魚足夠咬口,吸盤夠爽脆,搭配自家制芥末醬,淡淡的醬香味,效果非常好。
根子,即三文魚籽,新鮮到可以彈起,師傅仲即場為我地示範。三文魚籽新鮮唔會腥,粒粒爆珠,真系好過癮。撈埋一齊,蘿蔔蓉的細膩,加三文魚籽的口感,仲有小小柚子香味,真系無得彈。
間場小食:炸白海老-白海老三食之一,簡單的煎炸,無需其他額外調味,白蝦的鮮味同咸香完全保留到,個人覺得為最佳!後面仲有各款壽司同甜品,基本上都好驚艷,一餐飯食幾個鐘,又享受又滿足。